Ferhadiye Camisi'nin açılışı

- Diyanet İşleri Başkanı Görmez: - "Birlikte öyle bir dünya inşa etmeliyiz ki artık hiçbir kalbin sahibi, hiçbir cinayete kurban olmamalı, yok edilmemeli"

Google Haberlere Abone ol
Ferhadiye Camisi'nin açılışı

BANYA LUKA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Birlikte öyle bir dünya inşa etmeliyiz ki artık hiçbir kalbin sahibi, hiçbir cinayete kurban olmamalı, yok edilmemeli." dedi.

Görmez, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte, 7 Mayıs 1993'te Sırplar tarafından yıkılan, ancak Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) destekleriyle restore edilen Banya Luka kentindeki Ferhadiye Camisi'nin açılış törenine katıldı.

Mehmet Görmez, burada yaptığı konuşmada, bugün sadece 5 asır önce inşa edilmiş ve yıkıldıktan sonra yeniden inşa edilen Ferhadiye Camisi'nin açılışında bulunmadıklarını, yapılan törenin sadece yenilenmiş bir caminin açılış töreni olmadığını belirterek, "Bu, 23 sene önce bu topraklarda insanlığa karşı işlediğimiz günahların tevbesi için yaptığımız bir toplantıdır." ifadesini kullandı.

Yeryüzünün tamamının Allah'ın olduğunu aktaran Görmez, "Ama yeryüzünde iki mekan Allah'ın evi olarak tarif edilmiştir. Allah'ın birinci evi Kabe ve onun şubesi olan tüm mabetlerdir. Allah'ın ikinci evi de her müminin kalbidir." dedi.

Görmez, "Sevgili Peygamberimiz Kabe'ye şöyle hitap etmiştir: 'Ey Kabe! Ne kadar hoşsun. Kokun ne kadar güzel. Şanın ne kadar yücedir. Bir müminin kalbinin hürmeti, saygınlığı senin saygınlığından daha yücedir.' demiştir. Bu sözden ilham alan Hazreti Mevlana şöyle demiştir: 'Kabe, Azer oğlu İbrahim'in inşa ettiği bir binadır, fakat kalp Allah'ın inşa ettiği, celil ve ekber olan Allah'ın nazargahıdır. 23 sene önce burada, Allah'ın bir evi olan Ferhadiye'yi yıktık ve şimdi ise hep birlikte inşa ettik, ancak binlerce insanı, Allah'ın kalbini evi olarak tarif ettiği binlerce mümini kaybettik, şehit verdik. Bütün insanlık birleşse onlardan birini yeniden hayata getiremez." diye konuştu.

"Birlikte öyle bir dünya inşa etmeliyiz ki artık hiçbir kalbin sahibi, hiçbir cinayete kurban olmamalı, yok edilmemeli." diyen Görmez, şunları kaydetti:

"Bu vesileyle bütün şehitlere Allah'tan rahmet diliyorum. 'Onursuz bir zafer kazanacağıma, onurlu mağlubiyeti kabul ederim' diyen Aliya İzzetbegoviç'i rahmetle anıyorum. İnşa ettiğimiz bütün camilerin kapısına yazılan bir ayeti hatırlatarak sözlerimi bitiriyorum. Camilerin kapısına, cennetin kapısına yazılmış bir ayeti nakşetmeyi gelenek haline getirmişiz. O ayet, 'Buraya selamla, barışla, emanla, güvenle giriniz.' Bosna topraklarından, bütün Balkanlar'dan ve bütün gönül coğrafyamızdan selam ve eman, barış ve güvenlik asla eksik olmasın."

Yorumlar