Felluce'deki saldırılar

- Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: - "BM Güvenlik Konseyi artık çatışmalara çözüm bulamıyor. İnsani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında gerekli mekanizmaları kuramıyor" - İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Aynacı: - "Yolların kapatılması nedeniyle, sayıları 3 ile 5 bin arası olduğu tahmin edilen ailelerin de ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bilgisi bize ulaştı"

Google Haberlere Abone ol
Felluce'deki saldırılar

ANKARA (AA) - SEYİT AHMET AYTAÇ - Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Felluce'de insanlığın ve hukukun katledildiğini belirterek, "BM Güvenlik Konseyi maalesef artık çatışmalara çözüm bulamıyor. İnsani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında gerekli mekanizmaları kuramıyor." dedi.

Kınık, AA muhabirine, Irak'ın Enbar vilayetine bağlı Felluce'deki insani dram ve Türk Kızılayının yardımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Felluce'de her gün insanlığın ve hukukun katledildiğine şahit olduklarını anlatan Kınık, "Irak ordusunun sivillere karşı yaptığı hak ihlalleri ve BM'nin raporlarına yansıyan toplu cinayetler var. Bunlar kabul edilemez." diye konuştu.

Kınık, sivillerin hizmet aldığı okul, hastane gibi kamusal alanların, savaş zamanlarında uluslararası hukuk açısından koruma altında bulunması gereken, dokunulmaz yerler olduğunu vurguladı.

Irak'taki Türk Kızılayı Daimi Delegasyonu aracılığıyla bölgeye yönelik yardım faaliyetlerini artırdıklarını bildiren Kınık, şunları kaydetti:

"Özellikle ramazan dolayısıyla gıda destek paketlerimizle yardımlarımızı artırıyoruz. Savaş hukukunun çiğnenmesi noktasında da uluslararası kuruluşları harekete geçirmeye çalışıyoruz. BM Güvenlik Konseyi maalesef artık çatışmalara çözüm bulamıyor. İnsani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında gerekli mekanizmaları kuramıyor."

- "Açlık ve susuzlukla mücadele ediyorlar"

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Aynacı da DAEŞ bahane edilerek, Felluce ve Halep'te sivillerin bulunduğu bölgelere vakum bombaları atıldığını, masum insanların hunharca katledildiğini söyledi.

Saldırıların bir an önce durdurulmasını isteyen Aynacı, mübarek ramazanda insanlık dışı saldırılara maruz kalan, açlık ve susuzlukla mücadele eden Felluce halkına yardımlarının sürdüğünü belirtti.

Aynacı, Felluce'de bulunan ve saldırılardan kaçıp civardaki kamplara sığınmayı başaran yaklaşık 2 bin aileye gıda yardımında bulunduklarını ifade etti.

BM ve dünya kamuoyunun, Felluce'deki insanlık dramını sessizce izlemeye devam ettiğini dile getiren Aynacı, şunları kaydetti:

"Irak İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yayımlanan raporda, Irak ordusu ve Şii milislerin kuşatması sonucu insani krizin baş gösterdiği, DAEŞ'in kontrolündeki Felluce'de, 100 bin sivilin mahsur kaldığı, ilaç ve gıda sıkıntısı çekildiği, DAEŞ tehdidi nedeniyle insanların ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dair bilgiler bulunuyor.

Yolların kapatılması nedeniyle, sayıları 3 ile 5 bin arası olduğu tahmin edilen ailelerin de ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bilgisi bize ulaştı. Tıbbi malzeme eksiliği bulunan hastaneler, en düşük seviyede hizmet vermeye gayret ediyor. Felluce'de yiyecek fiyatları da tavan yapmış durumda. Bir kilo pirinç 40-50 dolar, bir kilo şeker 20-30 dolar, bir kilo un 40-50 dolar civarında. Bölgede aktif sivil toplum kuruluşları, insani yardımların ulaştırılmasında yol bulmakta zorlanıyor."

Yorumlar