'Felluce, tahminimizden daha önce kurtarılacak'

- DAEŞ'e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Strateji ve İdame Komutan Yardımcısı Tümgeneral Chalmers: ''Felluce, tahminimizden önce kurtarılacak"

Google Haberlere Abone ol
'Felluce, tahminimizden daha önce kurtarılacak'

WASHINGTON (AA) - DAEŞ'e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Strateji ve İdame Komutan Yardımcısı Tümgeneral Doug Chalmers, Felluce'de önemli ilerleme kaydedildiğini ve kentin tahminlerinden birkaç hafta önce kurtarılabileceğini söyledi.

Chalmers, ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) video konferans yoluyla bağlanarak, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Felluce'de DAEŞ'e karşı savaşan güçlerin tek bir koordinasyon zinciri içinde birbirleriyle organize hareket ettiklerini kaydeden Tümgeneral Chalmers, "Bu, onların şimdiye kadarkinden daha etkin hareket etmesini sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Felluce'nin geri alınma sürecinin, operasyonlardan önceki planlarından birkaç hafta önde gittiğini anlatan İngiliz Tümgeneral, "Felluce, tahminimizden önce kurtarılacak" dedi.

Chalmers, bu gidişatın ortaya çıkmasında, Irak askerlerinin DAEŞ savaşçılarıyla karşılaşıp onları yendikçe kendilerine olan güvenin artmasının da etkili olduğunu vurguladı.

Felluce'deki yıkımdan dolayı şehirden kaçan Sünnilerin, Şii milislerin de aralarında olduğu gruplar tarafından yakalandığına ve bazılarının öldürüldüğüne ilişkin iddiaların sorulması üzerine Chalmers, konuyu endişeyle takip ettiklerini, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Irak güvenlik güçleri yetkilileri ile yakın temasta olduklarını bildirdi.

- Rusların, ABD destekli Suriyeli muhalifleri vurması

Rusların, ABD destekli Suriyeli muhalif grupları hava saldırısıyla vurmasına ilişkin yorumunda Chalmers, Ruslarla birçok kez Suriye'nin karmaşık bir ülke olduğunu ve çok dikkatli olmaları gerektiğini konuştuklarını ifade ederek, "Bizim için gerçekten sürpriz oldu" dedi.

ABD Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz hafta Rus savaş uçaklarının Suriye’de ABD’nin desteklediği muhalifleri vurduğunu açıklamıştı. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey Pentagon yetkilisi, Rus savaş uçaklarının Suriye’nin güneyinde al-Tanf’a yakın bir bölgede aralarında ABD’nin desteklediği muhaliflerin de bulunduğu DAEŞ karşıtı güçleri vurduğunu bildirmişti.

Rus uçaklarının Suriye’nin güneyinde uzun zamandır aktif olmadıklarına vurgu yapan yetkili, saldırının gerçekleştiği bölgede herhangi bir Suriye ve Rus askerinin bulunmadığına işaret etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise söz konusu saldırının kendileri tarafından yapılmadığı kaydedilerek, saldırının sorumluluğu reddedilmişti.

Yorumlar