Fas'ta mültecilerin entegrasyonu toplantısı

- Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Öz: "Türkiye, mültecilerin dinine veya ırkına bakmadan ülkedeki yaşama entegre olmaları için büyük çaba sarf ediyor. Bu kadar büyük çapta sığınmacıyı kabul eden Türkiye, bu insanlara barınma, yiyecek ve iyi yaşam olanakları sağlıyor"

Google Haberlere Abone ol
Fas'ta mültecilerin entegrasyonu toplantısı

RABAT (AA) - Türkiye, Fas ve Almanya tarafından oluşturulan "Göç ve Entegrasyon Strateji Grubu", Fas'ın başkenti Rabat'ta dünya genelindeki mülteci sorununun ele alındığı bir toplantı düzenledi.

Toplantıya Fas Göç ve Yurt Dışındaki Faslılardan Sorumlu Bakan Enis Biru'nun yanı sıra Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Ethem Barkan Öz ve Almanya’nın Rabat Büyükelçisi Volkmar Wenzel ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi ve akademisyen katıldı.

Büyükelçi Öz, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 3 milyona yakını Suriyeli olmak üzere 3,5 milyon civarında sığınmacıyı topraklarında misafir ettiğini ifade etti. Öz, "Türkiye, mültecilerin dinine veya ırkına bakmadan ülkedeki yaşama entegre olmaları için büyük çaba sarf ediyor. Bu kadar büyük çapta sığınmacıyı kabul eden Türkiye, bu insanlara barınma, yiyecek ve iyi yaşam olanakları sağlıyor." dedi.

Öte yandan AA muhabirine konuşan İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır da "Göç ve Entegrasyon Strateji Grubu" hakkında bilgi verdi.

Çorabatır, "Günümüzde dünyada yerinden edilmiş 65 milyon insan var. Entegrasyon bu sorunun en büyük parçası. Bu grup, ülkelerini terk eden veya terk etmek zorunda kalan insanların geldikleri ülkelere adapte olmaları yönünde bir strateji üretmek üzere kuruldu. İlk toplantımız şubat ayında Berlin’de, ikincisi haziran ayında İstanbul'da oldu. Bugün de Rabat’ta üçüncü ve son toplantımızı yapmak üzere bir araya geldik." dedi.

Farklı ülkelerden birçok akademisyen ve sivil toplum kuruşu çalışanıyla bir araya geldiklerini ifade eden Çorabatır, "Ülkeler arasındaki tecrübeleri paylaştık. Ülkeler göç konusunda neler yapıyor, hangi problemleri yaşıyor bunları ele aldık. Mülteci krizinde yaşanan problemlerin neler olduğu ve bunlara karşı neler yapılabileceğini tartıştık. Şimdiye kadar somut bir şey ortaya koyamasak bile bu toplantıların devam etmesi gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Türkiye’nin sığınmacıları kabul konusunda büyük tecrübesi olduğunu vurgulayan Çorabatır şunları kaydetti:

"Türkiye 3 milyonun üzerinde mülteciyi barındırıyor, tabii bunun getirdiği büyük bir yük var. Maalesef Türkiye’nin mülteci konusunda yaşadığı sorunlar uluslararası alanda yeterince bilinmiyor. Bizim gruptaki birinci rolümüz Türkiye’nin yaşadığı zorlukları ve tecrübeleri uluslararası platformlarda dile getirmek oldu. Türkiye’nin sığınmacı politikasının daha iyi anlaşılabilmesi için çaba sarf ettik."

ABD Alman Marshall Fonu ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu tarafından desteklenen "Göç ve Entegrasyon Strateji Grubu", Almanya, Fas ve Türkiye’nin katılımıyla 2016 başında kuruldu. Grup, mültecilerin entegrasyonu konusunda stratejiler üretmeyi hedefliyor.

Yorumlar