Fas'ta ahşap levhalarla Kur’an-ı Kerim hafızlığı

- Ramazan aylarında yoğun ilgi gören Tevhid Medresesi, Fas’ta Kur'an-ı Kerim hafızı yetiştiren önemli merkezlerden biri konumunda bulunuyor - Medresenin geleneksel eğitim yöntemiyle ezberlenecek ayetler, hocalar tarafından ahşap levhalar üzerine tebeşirle yazılarak öğrenciye sunuluyor - Yazarak ezber yapıldığı için bu geleneksel yöntemle daha kısa sürede sonuç alınıyor - Törende renkli tahtlara oturtulan mezunlar omuzda gezdirilir ve üzerine güller atılır

Google Haberlere Abone ol
Fas'ta ahşap levhalarla Kur’an-ı Kerim hafızlığı

RABAT (AA) - MEHMET AKİF TURAN/KHALİD MEJDOUB - Fas’ın Sela kentinde bulunan Tevhid Medresesi, ahşap levhalarla yapılan Kur’an-ı Kerim hafızlığı geleneğini devam ettiriyor.

Özellikle Ramazan aylarında yoğun ilgi gören Tevhid Medresesi, Fas’ta Kur'an-ı Kerim hafızı yetiştiren önemli merkezlerden biri konumunda bulunuyor.

Medresenin geleneksel eğitim yöntemiyle ezberlenecek ayetler, hocalar tarafından ahşap levhalar üzerine tebeşirle yazılarak öğrenciye sunuluyor. Levhalar üzerinde ezberlenen ayetler silinip yerine yeni ayetler ders olarak veriliyor.

Tevhid Medresesi hocalarından Şeyh Muhammed es-Sahibi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mağrip bölgesinde ahşap levhalarla eğitim ilk derslerden itibaren başlar. Kur’an-ı Kerim öğrencisi ders halkasında hocasından duyduğu harfleri ve kelimeleri ahşap levhalara yazar. Hoca yazılan dersleri kontrol ederek hataları düzeltir. Yazdığı levha üzerinden derslerine çalışan talebe daha sonra hocasına bu dersleri tekrar eder." ifadelerini kullandı.

- Hafızlık eğitimi bir buçuk yılda tamamlanıyor

Yazarak ezber yapıldığı için bu geleneksel yöntemle daha kısa sürede sonuç alınıyor. Erken yaşlarda başlayan hafızlık çalışmalarına öğrenciler hafta sonları veya yaz tatillerinde katılıyor. Öğrencilerin durumuna göre ortalama bir buçuk yılda hafızlık eğitimi tamamlanıyor.

Yetiştirdikleri hafızlar için mezuniyet töreni düzenlediklerini belirten Sahibi, "Öğrenciler mezuniyet törenine en güzel elbiselerini giyerek aileleriyle beraber katılır. Törende renkli tahtlara oturtulan mezunlar omuzda gezdirilir ve üzerine güller atılır." diye konuştu.

Ahşap levhalarla geleneksel hafızlık eğitimi, Tevhid Medresesi dışında Kuzey Afrika ve civarındaki başka ülkelerde de hala uygulanıyor.

Yorumlar