Fas'ın Afrika Birliği'ne dönmesi

- Cezayir Başbakanı Sellal: "Fas, birliğin kurucu yasası tarafından belirlenen şartlar uyarınca Afrika Birliği'ne dönebilir, üyelik için şart koşamaz"

Google Haberlere Abone ol
Fas'ın Afrika Birliği'ne dönmesi

CEZAYİR (AA) - Cezayir Başbakanı Abdulmalik Sellal, Fas'ın birliğin kurucu yasası tarafından belirlenen şartlar uyarınca ve üyeliği için herhangi bir şart öne sürmeden Afrika Birliği'ne yeniden dönebileceğini belirtti.

Sellal, parlamentodaki konuşmasında, Fas'ın Afrika Birliği'ne dönmesinin ülkesi açısından bir sıkıntı teşkil etmediğini söyleyerek, "Fas, birliğin kurucu yasası tarafından sair devletler için belirlenen şartlar uyarınca Afrika Birliği'ne dönebilir, üyelik için şart koşamaz." dedi.

"Batı Sahra Cumhuriyeti"nin birlikten çıkarılmasının imkansız olduğunu belirten Sellal, birliğin kurucu yasasının buna izin vermediğini kaydetti.

Polisario Örgütü'nün "Batı Sahra Cumhuriyeti" olarak Afrika Birliği’ne üye olmasından sonra 1984 yılında birlikten çekilme kararı alan Fas, 32 yıl aradan sonda dün Afrika Birliği üyeliğine tekrar döneceğini açıklamıştı.

Afrika Birliği'ndeki 28 ülke de geçtiğimiz salı, "Batı Sahra Cumhuriyeti"nin birlikteki üyeliğinin askıya alınmasını isterken, Fas'ın birliğe dönüş için şart koşması, bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına ilhakının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında gerginlik başlamıştı. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürmüştü.


Yorumlar