Fas-Moritanya sınırında devam eden operasyonlar

- Batı Sahra’nın Moritanya sınırındaki Guerguerat bölgesinde emniyet güçleri tarafından düzenlenen askeri operasyonlar devam edecek

Google Haberlere Abone ol
Fas-Moritanya sınırında devam eden operasyonlar

RABAT (AA) - Fas hükümeti, Batı Sahra’nın Moritanya sınırında yer alan Guerguerat bölgesinde emniyet güçleri tarafından kaçakçılık faaliyetlerine karşı düzenlenen askeri operasyonların devam edeceğini bildirdi.

Fas İletişim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halfi, haftalık olağan hükümet toplantısından sonra düzenlediği basın toplantısında, “Sınır bölgesi olan Guerguerat’ta yasa dışı uyuşturucu madde ticareti ve kaçak yollarla ülkeye sokulan maddelerin engellenebilmesi için emniyet güçleri tarafından düzenlenen temizlik operasyonları devam edecek.” dedi.

Halfi, İçişleri Bakanı Muhammed Hassad’ın, hükümet toplantısında, Fas ve Moritanya arasında yaşanan kaçakçılık faaliyetlerinin önüne geçilmesi ve bölgenin her türlü yasa dışı ticari faaliyetten temizlenebilmesi için bu operasyonların devam etmesi konusunda görüş bildirdiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Batı Sahra bölgesinde uygulanan ateşkes anlaşmasını ihlal etmeyeceklerini vurgulayan Halfi, operasyonların BM Batı Sahrada Referandum Misyonu (MINURSO) ile ortaklaşa yapıldığını kaydetti.

- Batı Sahra sorunu


Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ve Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

Yorumlar