Fas Kralı 6. Muhammed, Etiyopya'da

- Etiyopya Başbakanı Dessalines: - "Fas'ın Afrika Birliği'ne geri dönüşünü memnuniyetle karşılıyoruz ve bu konuda onu destekliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Fas Kralı 6. Muhammed, Etiyopya'da

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya Başbakanı Haile Mariam Dessalines, Fas'ın Afrika Birliği'ne yeniden girme kararını desteklediklerini söyledi.

Fas Kralı 6. Muhammed'in resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Dessalines ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamaya göre, Dessalines, iki ülke arasındaki ilişkiler ile bölgesel gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede, "Fas'ın Afrika Birliği'ne geri dönüşünü memnuniyetle karşılıyoruz ve bu konuda onu destekliyoruz. Geri dönüş konusu Ocak 2017'de Addis Ababa'da düzenlenecek Afrika Birliği zirvesinin gündemine alınmış durumda" ifadesini kullandı.

Fas'ın Afrika ve Avrupa arasında bir köprü görevi gördüğünü dile getiren Dessalines, Fas'ın Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yaparak kıta adına başarı kazandığını vurguladı. Dessalines ayrıca, Fas'ın terörle mücadelede ve Kuzey Afrika'da güvenlik ve istikrarın sağlanmasında önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Kral 6. Muhammed ise Etiyopya'nın Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'yle (IGAD) birlikte bölgede istikrarın sağlanması konusunda oynadığı rolü takdir etti.

Tarafların, terörle mücadele, Afrika'daki çatışmaları sonlandırma ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için çalışma, kıtaya güvenlik ve istikrarı getirme, iki ülke başkentlerinde dönüşümlü olarak toplanacak yüksek bakanlık komitesi kurma, yatırımı artırma, çifte vergilendirmeyi ve vergi kaçırmayı önleme konuları ile tarım, ticaret, ekonomi, bilim, teknoloji, kültür, hava ve deniz ulaşımı ve turizm alanlarında işbirliği anlaşması imzaladığı ifade edildi.

Fas Kralı beraberindeki 63 kişilik heyetle birlikte dün Addis Ababa'ya gelmişti. Fas Kralı temmuz ayında yaptığı açıklamada, Afrika Birliği'nin Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'ni tanımasından sonra 1984'de birlikten ayrılık kararı alan ülkesinin yeniden birliğe üye olmak istediğini duyurmuştu.

Yorumlar