'Fark Yaratanlar' programı 7'nci sezonu tamamladı

-Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sabancı: - "Programa 7 sezonun sonunda 2 bine yakın kişi başvurdu, 145 Fark Yaratan seçildi. Bu rakamlar çok sevindirici, yapılan çalışmalar ülkemiz için umut ve gurur verici" - "Fark Yaratanlar gibi çalışmalar çoğaldıkça 'her şeyi devletten beklemek' algısı da değişecek. Bu algı değişmeli ve sivil toplum güçlendikçe değişecek de"

Google Haberlere Abone ol
'Fark Yaratanlar' programı 7'nci sezonu tamamladı

İSTANBUL (AA) - Sabancı Vakfının "Fark Yaratanlar" programı, yedinci sezonu tamamladı

Sabancı Vakfından yapılan açıklamaya göre vakfın, Türkiye'de toplumsal gelişmeye katkıda bulunan kişilerin çalışmaları ile yarattıkları olağanüstü etkileri görünür kılarak onları teşvik etmek ve topluma ilham vermek amacıyla 2009 yılından bu yana desteklediği "Fark Yaratanlar" programı yedinci sezonunu geride bıraktı.

Yedi yıl boyunca yaşadıkları çevrede karşılaştıkları sorunları çözmek için uğraşan ve topluma cesaret veren 145 Fark Yaratan'ın videoları, yurt içinde ve yurt dışında 5 milyona yakın izlenme rakamına ulaştı.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, katıldığı bir TV programında, vakıf olarak insanların, yalnızca topluma yararlı olmak için yaptıkları çalışmaları desteklemekten ve topluma örnek oluşturmasına vesile olmaktan mutluluk duyduklarını bildirdi.

"İzlediğim her bir hikaye ile insanlık adına umutlanıyorum." diyen Sabancı, Fark Yaratan kişiler ve kurumların özünde insan sevgisi olan işler yaptığını dile getirdi.

Sabancı, bunun da kendilerine çok uyduğunu, vakıf olarak yaptıkları her işi insan sevgisi üzerine inşa ettiklerinin altını çizdi.

Programa 7 sezonun sonunda 2 bine yakın kişinin başvurduğunu ve 145 Fark Yaratan'ın seçildiği bilgisini veren Sabancı, şunları kaydetti:

"Bu rakamlar çok sevindirici, yapılan çalışmalar ülkemiz için umut ve gurur verici… Sabancı Vakfı olarak Türkiye'de sivil toplumun gelişimine önemli katkılarımız oldu. Demokrasi ülkemizde git gide güçleniyor. Toplumun ve demokrasinin gelişmesi için bireyin inisiyatif alması ve kendini ortaya koyması, haklarını istemesi, araması ve koruması gerektiğini düşünüyorum. Toplumsal gelişmenin, fırsat eşitliğinin ve katılımcı demokrasinin olmazsa olmazı, güçlü bir sivil toplum yaratmaktır.

Fark Yaratanlar gibi çalışmalar çoğaldıkça 'her şeyi devletten beklemek' algısı da değişecek. Bu algı değişmeli ve sivil toplum güçlendikçe değişecek de. Bugün gördüğümüz Fark Yaratan kişiler ve sivil toplum kuruluşları önemli boşlukları dolduruyor. Gelişmiş toplum olmanın birinci şartı demokrasilerin gelişmesi ve bireylerin katılımcı olmasıdır. Bugüne kadar gördüğümüz örnekler bize gösteriyor ki, bu konuda çok gelişme var. Bireyler inisiyatif alıyorlar, devletten beklemiyorlar, haklarına sahip çıkıyorlar, insanlara sevgi gösteriyorlar ve gelişmeye katkıda bulunuyorlar. Bunlar çok sevindirici…"

- "Kadın ve kız çocuklarının sorunlarına 10 seneden fazla zamandır eğiliyoruz"

Güler Sabancı, Sabancı Vakfı olarak kadın, genç ve engelli konularına odaklandıklarını bildirdi.

Kadın ve kız çocuklarının sorunlarına 10 seneden fazla zamandır eğildiklerini aktaran Sabancı, "Birleşmiş Milletler Ortak Programı ile başladık ve ilerledik. O çalışmalara paralel gençlere ve engellilere yönelik çalışmalar yaptık. Ülkemizde hala her alanda gelişmeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Sivil toplum çalışmalarında kişilere gönüllerine ne yakınsa, ne konuda katkıları olacaklarına inanıyorlarsa o konuda çalışmalarını tavsiye ediyorum. Ülkemizde her konuda daha ileriye gitmeye, daha iyisini yapmaya ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Sabancı Vakfının, 2009 yılından bu yana desteklediği Fark Yaratanlar projesinde yedi sezon boyunca, yaklaşık 868 kişi ile röportaj yapıldı ve 119 bin kilometre yol kat edilerek çekimler tamamlandı.

Programın yedinci sezonunda; şizofreni tanısı koyulmuş hastalara tiyatro terapisi uygulayan psikiyatri uzmanı Basri Köylü, birleştirilmiş sınıflı bir köy okulunda Köy Enstitüsü ve Waldorf sistemini birleştiren sınıf öğretmeni Fatma Ayan, sokakta yaşayan kişilere destek ve umut olmak için gönüllü olarak çorba dağıtan Ayşe Tükrükçü ve babaların okul öncesi eğitime katılımlarını artırmak için çalışan öğretmen Nurten Akkuş hikayeleriyle kamera önüne geçti.

Yine ihtiyaç sahiplerinin temel ihtiyaçlarını temin eden bir market açan ve aynı zamanda iş bulmalarına yardımcı olan Temel İhtiyaç Derneği, Türkiye'de sokakta yaşayan insanlara kapılarını açan Derviş Baba Kahvehanesi, 45 ilde gönüllü, tarafsız, partiler üstü ve sivil seçim gözlemciliği yapan Oy ve Ötesi Derneği ve daha birçok birbirinden yenilikçi ve fark yaratan öyküler sezon boyunca izleyicilerle buluştu.

Fark Yaratanlar programına 7 yılda 73 ilden 2 bine yakın aday başvurdu.

Başvurular kapsamında 39 ilden 145 Fark Yaratan seçilirken, en çok "toplumsal adalet, yurttaş katılımı ve eğitim-öğretim" konularında çalışmalar programda yer aldı.

Açıklamada, Fark Yaratanlar programının Fark Yaratan isimlere katkıları ile ilgili şunlar yer aldı:

"Yüzde 100'ü çalışmalarına görünürlük kazandırdı. Yüzde 87'si çalışmalarında güvenilirlik kazandı. Yüzde 74'ü programdan sonra basından daha çok ilgi gördü. Yüzde 54'ü gönüllü, üye ve/veya bağış artışı sağladı. Yüzde 50'si diğer Fark Yaratanlar ile iletişime geçti. Yüzde 51'i kamu, özel sektör veya sivil toplum kuruluşları tarafından iş birlikleri için arandı. Yüzde 54'ü çalışmalarını yaygınlaştırdı. Yüzde 46'sı da çalıştığı alandaki karar vericileri olumlu etkiledi."

Yorumlar