FARC'dan ABD'ye çağrı

- Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri, Obama yönetiminden örgütün eski liderlerinden Palmera'nın serbest bırakılmasını istedi

Google Haberlere Abone ol
FARC'dan ABD'ye çağrı

JUNGLES OF PUTUMAYO (AA) - Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), ABD Başkanı Barack Obama ve yönetimine, barışı daha fazla destekleme ve ABD'de 10 yıldan fazla süredir hapiste bulunan önceki FARC lideri Ricardo Palmera'yı serbest bırakma çağrısında bulundu.

Kolombiya'nın güneyinde gizlendikleri ormanlık alanda Associated Press'e konuşan ve "Martin Corena" ismini kullanan FARC komutanı, Obama yönetiminin eski liderlerini serbest bırakmasının "yıllardır süren kanlı savaşı bitirmek ve anlaşmaya varmak" için yapılacak "en iyi yol" olduğunu söyledi.

Corena, "ABD tarafından bugüne kadar yapılmış çok fazla açıklama ve destek gösterisi var, fakat pratikte bunların hiçbiri gerçekleşmedi." dedi.

Obama yönetimi, FARC'ın Kolombiya yönetimiyle barış anlaşmasını imzalanması için, "Simon Trinidad" lakaplı Ricardo Palmera'nın serbest bırakılması şartını reddetmişti.

Başkan Obama, Palmera'nın serbest bırakılmasının anlaşma masasında olmadığını belirtmişti.

FARC'ın kontrolündeki ormanlık alanda 2003'te 3 ABD'linin kaçırılmasıyla ilgili olarak yakalanan ve ABD'ye teslim edilen Palmera, Amerikan mahkemesince 60 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kolombiya hükümetinin 15 yıl önce ABD'nin desteğiyle başlattığı askeri operasyonlar FARC'ın güç kaybetmesine neden olmuş ve görüşmeler 2012'de başlamıştı.

FARC ile hükümet arasında ilki Kasım 2012'de Küba'nın başkenti Havana'da yapılan görüşmeler 3 yıldan uzun sürmüştü. Taraflar, savaş mağdurlarına tazminat ödenmesini de içeren bir anlaşma imzalamış, "mağdurların hakları, toprak hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele" konularında uzlaşmaya varılmıştı.

Yorumlar