Fahrelnissa Zeid koleksiyonu Avrupa'ya taşınacak

- Modern sanatın önemli sanatçılarından Fahrelnissa Zeid'in çalışmaları başta Tate Modern olmak üzere Avrupa'nın üç önemli müzesinde sergilenecek

Google Haberlere Abone ol
Fahrelnissa Zeid koleksiyonu Avrupa'ya taşınacak

İSTANBUL (AA) - Modern sanatın en önemli sanatçılarından biri olan Fahrelnissa Zeid’in eserleri, başta Tate Modern olmak üzere Avrupa’nın üç önemli müzesinde sanatseverlerle buluşacak.

Zeid'in başlıca yapıtlarından olan ve ailesi tarafından İstanbul Modern’in açılışından yıllar önce bağışlanan "Cehennemim", 14 Ekim'de Münih Haus der Kunst'ta açılacak Okwui Envezor'un gerçekleştireceği "Savaş Sonrası: Pasifik ve Atlantik Arasında Sanat, 1945-1965" sergisi için yola çıkacak.

İstanbul Modern’in açıldığı günden bu yana yeri değişmeyen Zeid’in en ikonik çalışması bu vesileyle ilk kez müze sınırlarının dışına çıkacak. Münih’te 26 Mart 2017’ye kadar sergilenecek olan çalışmanın yerine yine Zeid’in "Cehennemim" ile aynı dönemde ürettiği "Soyut (Geçicilik…Su…Güneş)" adlı resmi, izleyicilere sunulacak.

Zeid’in çalışmalarının ikinci durağı ise Torino'daki GAM Torino and Castello di Rivoli Müzesi olacak. 7 Mart - 18 Haziran 2017 tarihleri arasında açık kalacak olan "Colori" – "Renk" adlı sergide Zeid’in İstanbul Modern koleksiyonundan seçilen 4 ana çalışması yer alacak.

-Tate Modern'de Zeid yılı

Tate Modern'in 6 Haziran – 15 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştireceği Zeid retrospektifi için İstanbul Modern koleksiyonundan 10 yapıt seçildi. Tate Modern’in yakın bir dönemde açılışı yapılan yeni binasındaki ikinci sergi olarak planlanan Zeid retrospektifinin ana kurgusunu İstanbul Modern koleksiyonundan seçilen yapıtlar oluşturacak.

Fahrelnissa Zeid’in 2017 yılında yapacağı yurt dışı yolculuğunun önemine dikkat çeken İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu, Fahrelnissa Zeid'in, hayat hikayesinin, kişiliği ve sanat anlayışıyla kuşağı ve döneminin en yaratıcı sanatçılarının başında geldiğini belirtti.

Zeid'in ve yapıtları hakkında öngörülen gelecek bir yıllık sergi takvimine bakıldığında Batı müze ve sanat kültürünün gecikmiş ilgisinin şimdi ona hak ettiği değeri vereceğini ifade eden Çalıkoğlu, Tate Modern’de gerçekleştirilecek olan retrospektif Zeid’in global sanat dünyasındaki yerini perçinleyeceğini kaydetti.

- Fahrelnissa Zeid kimdir?

Soyut sanatın önde gelen temsilcilerinden biri olan Fahrelnissa Zeid, 1901’de Büyükada’da doğdu. Kardeşleri yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı ve ressam Aliye Berger; oğlu ressam Nejad Melih Devrim'dir. Sanayi-i Nefise’nin ilk kadın öğrencileri arasında olan sanatçı, resim öğrenimine Paris'teki Académie Ranson'un Stalbach Atölyesi'nde ve sonrasında İstanbul'da Namık İsmail Atölyesi'nde devam etti.

Irak'ın Ankara temsilcisi Emir Zeid ile 1934 yılında evlenen Zeid, prenses unvanını aldı. İlk kişisel sergisini 1944'te Maçka'daki evinde açan Zeid, belirli sürelerde yaşadıkları Paris, Londra, New York, Brüksel gibi şehirlerde yapıtlarını sergiledi. Amman'a 1976 yılında yerleşen sanatçı, burada kendi adıyla anılan bir sanat enstitüsü kurdu ve hayatının sonuna kadar bu enstitüye yakın çalışarak üretimlerine devam etti. Sanatçı, 1991’de Amman’da hayatını kaybetti.

Yorumlar