“Eyüp’te yeniden dirilişin safhalarını göreceğiz”

- Eyüp Belediye Başkanı Aydın: - “Büyükşehir Belediyemizle birlikte yaklaşık 57 projeyi yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte bunları hayata geçirerek Eyüp’te yeniden bir dirilişin safhalarını göreceğiz” - Eyüp Belediye Başkan Yardımcısı Koçer: - “Osmanlı, Eyüp’e eserlerini adeta nakış nakış işlemiştir. Bunun yanı sıra Osmanlı’nın tahta çıkan sultanlarının tahta çıktıktan bir süre sonra kılıç kuşanma ve cülus törenleri Eyüp Sultan’da yapılırdı. Eyüp sadece bir manevi merkez değil, medreseleriyle, tekkeleriyle bir ilim merkezi, bizim medeniyetimizin özetidir"

Google Haberlere Abone ol
“Eyüp’te yeniden dirilişin safhalarını göreceğiz”

İSTANBUL (AA) - Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Büyükşehir Belediyemizle birlikte yaklaşık 57 projeyi yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte bunları hayata geçirerek Eyüp’te yeniden bir dirilişin safhalarını göreceğiz.” dedi.

Eyüp Belediyesi tarafından düzenlenen "13. Eyüp Sultan Sempozyumu" bu yıl, “Yaşam Mimari Estetik” temasıyla başladı.

Eyüp Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyum öncesinde "Dün Bugün Eyüp" isimli fotoğraf sergisi açıldı.

- “Eyüp’te yeniden bir dirilişin safhalarını göreceğiz”

Sempozyumunun açılış konuşmasını yapan Eyüp Belediye Başkanı Aydın, “Eyüp Sultan’da yaşamanın ve yönetici olmanın ayrıcalık olduğunu" ifade ederek, şöyle konuştu:

“Mimarisiyle, kent hayatıyla, estetiğiyle diğer unsurlarıyla tarih, medeniyet tasavvurumuzu oluşturan değerlerimizin en nadide örnekleri Eyüp’te mevcut. Bu avantajları korumak, geliştirmek, geleceğe taşımak adına son derece ciddi bir sorumluluk altında olduğumuzu düşünüyoruz. Eyüp Sultan Sempozyumu, bu sorumluluğumuzun yerine getirilmesi anlamında önemli bir etkinliktir. Eyüp Belediyesi, tarihi eserlere sahip çıkma, bu eserleri ihya etme konusunda yapmış olduğu çalışmalar dolayısıyla Tarihi Kentler Birliği Süreklilik Ödülü’nü ikinci kez kazandı. Yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğümüz çalışmaların sonuna geldik. Büyükşehir Belediyemizle birlikte yaklaşık 57 projeyi yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte bunları hayata geçirerek Eyüp’te yeniden bir dirilişin safhalarını göreceğiz.”

- “Eyüp medeniyetimizin özetidir”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür ve Sanat Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asu Aksoy’un başkanlığını yaptığı “Yaşayan Bir Şehir Olarak Eyüp” başlıklı birinci oturumda konuşan Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer, Eyüp’ün İstanbul’un manevi merkezlerinden olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Osmanlı, Eyüp’e eserlerini adeta nakış nakış işlemiştir. Bunun yanı sıra Osmanlı’nın tahta çıkan sultanlarının tahta çıktıktan bir süre sonra kılıç kuşanma ve cülus törenleri Eyüp Sultan’da yapılırdı. Bugün dip diri duran sokakta o günlerin izlerini görmek mümkün. Birçok manevi büyüğün yanı sıra sanatçı, ilim adamı burada yaşamıştır. Ali Kuşçu’dan Necip Fazıl’a kadar önemli insanlar Eyüp’te yatmaktadır. Eyüp sadece bir manevi merkez değil, medreseleriyle, tekkeleriyle bir ilim merkezi, bizim medeniyetimizin özetidir."

1980’li yıllarda başlayan ve 90’lı yıllarda tamamlanan Haliç çevresindeki sanayi bölgelerinin taşınmasıyla Eyüp’ün yeniden bir hayat alanına döndüğünü dile getiren Koçer, Büyükşehir Belediyesiyle ortak yürüttükleri tarihi havzanın restorasyon çalışmalarını anlattı.

Yüksek Mimar Gülnur Kadayıfçı, "Eyüp Sultan Tarihi Alan Merkezi Mimari Tasarım Yaklaşımları" başlıklı bir sunum gerçekleştirirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras Koruma Müdürü İhsan İlze ise Büyükşehir Belediyesi’nin Eyüp Sultan kent merkezinde planladığı projeler hakkında bilgiler verdi.

İki gün sürecek sempozyum kapsamında bu akşam Eyüp’le ilgili çalışmaları bulunan ve geçtiğimiz Temmuz ayında hayatını kaybeden Halil İnalcık adına Bahariye Mevlevihane’sinde özel bir oturum düzenlenecek.

Eyüp Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışına İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın, Eyüp Kaymakamı Abdullah Dölek, AK Parti İlçe Başkanı Süleyman Aykaç, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Yorumlar