EXPO 2016 Antalya'da Katar Milli Günü kutlandı

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "(Türkiye-Katar ilişkileri) Son zamanlardaki ikili ilişkilerimizi Yüksek Stratejik Komitesi seviyesine yükselttik. Siyasi, askeri, güvenlik, kültür, şehircilik, çevre her alanda mükemmel bir işbirliğimiz var" - Katar Belediye ve Çevre Bakanı Al-Rumaihi: "Bu tip işbirliği faaliyetleri iki ülke arasındaki derin ilişkileri yansıtmaktadır. Katar devleti olarak özellikle yeşil şehirlerin inşasında, araştırma geliştirmenin daha da ileriye götürülmesi, akıllı şehirler inşa edilmesi noktasında elimizden gelen her türlü yardımı sunacağız"

Google Haberlere Abone ol
EXPO 2016 Antalya'da Katar Milli Günü kutlandı

ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Katar ilişkilerine ilişkin, "Son zamanlardaki ikili ilişkilerimizi Yüksek Stratejik Komitesi seviyesine yükselttik. Siyasi, askeri, güvenlik, kültür, şehircilik, çevre her alanda mükemmel bir işbirliğimiz var." dedi.

Çavuşoğlu, EXPO 2016 Antalya'da, Katar Milli Günü kutlama programında yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilk defa bir botanik EXPO'nun 54 ülke, 7 uluslararası örgütün katılımıyla Antalya'da düzenlendiğini hatırlattı.

EXPO 2016 Antalya'nın, 1990 yılında Osaka'dan düzenlenen EXPO'dan sonra en yüksek katılım sağlanan organizasyon olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, EXPO alanının resmi süresi bittikten sonra da kalıcı olacağını ve korunacağını dile getirdi.

Çavuşoğlu, Katar'ın EXPO'daki standının "çöldeki bir gülün zarafetini ve güzelliğini" gözler önüne serdiğini, ayrıca Türkiye-Katar arasındaki mükemmel ilişkinin sembolü olduğunu vurguladı.

"Katar ile gerek ikili ilişkilerimiz de gerekse bölgesel konularda, uluslararası alanda yakın bir işbirliğimiz ve görüş birliğimiz vardır." diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda özellikle ikili ilişkilerimizi de Yüksek Stratejik Komitesi seviyesinde yükselttik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamimi'nin eş başkanlığında ortak hükümetler arası, daha doğrusu ortak bakanlar kurulu toplantısı gerçekleştiriyoruz. Siyasi, askeri, güvenlik, kültür, şehircilik, çevre her alanda mükemmel bir işbirliğimiz var."

Çavuşoğlu, Katar yöneticilerine Türk firmalarına verdikleri büyük destek ve güvenden dolayı ayrıca teşekkür etti. Bakan Çavuşoğlu, "Suriye'de savaşın ve gözyaşının durması için, insani yardımların ulaştırılması, Irak'a istikrarın tekrar gelmesi, Libya ve Yemen gibi ülkelerde sorunların çözülmesi konusunda samimi ortak gayret gösteriyoruz. İnşallah çabalarımız sonuç verir ve bölgedeki kardeş ülkelerimize barış ve huzur tekrar geri gelir." temennisinde bulundu.

Türkiye-Katar ilişkilerinin süreceğini vurgulayan Çavuşoğlu, daha fazla Katarlıyı Antalya'da ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını, bunun için hem Katar Havayolları hem Türk Hava Yollarının Doha-Antalya seferlerini başlatması gerektiğine inandığını sözlerine ekledi.

- Katar Belediye ve Çevre Bakanı Al-Rumaihi

Etkinliğe katılan Katar'ın Belediye ve Çevre Bakanı Mohammad Abdullah Al-Rumaihi ise EXPO 2016 Antalya'da bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Antalya'nın EXPO'ya ev sahipliği yapmasında emeği geçenleri tebrik eden Al-Rumaihi, "Kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin bu şehrinde öyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmak bizim için büyük onurdur." dedi. Al-Rumaihi, EXPO 2016 Antalya'nın iki ülke arasındaki işbirliği alanlarını geliştireceğine inandığını vurguladı.

Katar'ın 2030 yılı kalkınma vizyonundan bahseden konuk Bakan, ülkesinin EXPO 2016 Antalya'ya katılımının bu doğrultuda gerçekleştiğini, söz konusu organizasyonun çevre açısından önemli sonuçlar ortaya çıkaracağını kaydetti.

Al-Rumaihi, 2022 FIFA Dünya Kupası'na ülkesinin ev sahipliği yapacağını anımsatarak, EXPO 2016 Antalya'nın ülkesine "daha dost statlar"ın yapılmasına büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

Mohammed Abdullah Al-Rumaihi, EXPO'daki iş birliğinden dolayı Türk yetkililere teşekkür ederek, "Bu tip işbirliği faaliyetleri iki ülke arasındaki derin ilişkileri yansıtmaktadır. Katar devleti olarak özellikle yeşil şehirlerin inşasında, araştırma geliştirmenin daha da ileriye götürülmesi, akıllı şehirler inşa edilmesi noktasında elimizden gelen her türlü yardımı sunacağız." diye konuştu.

Al-Rumaihi, gelecek nesillerin güneş enerjisinden en etkin şekilde faydalanmasını istediklerini sözlerine ekledi.

- Bahçe Türkiye'ye bağışlandı

"Çöl Gülü" adlı bahçesiyle EXPO 2016’nın en çok ziyaret edilen bahçelerinden biri olan Katar'ın milli gün kutlamaları EXPO 2016 Antalya sergi alanındaki basın ve VIP binasındaki resmi törenle başladı ve ardından Katar Bahçesi'nde devam etti. Bayrak töreni ve protokol konuşmalarından sonra milli gün etkinliği kapsamında Katar'dan gelen performans grubu gösteri yaptı. Etkinlikte, düğün merasimi de canlandırıldı.

Katar'ın zengin kültürü, yiyecek ve içeceklerinin de ziyaretçilere tanıtıldığı programa, Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salem Mubarak Al-Shafi, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer ile Katar'dan gelen heyet ve birçok davetli katıldı.

Öte yandan, Katar pavyonunun Türkiye'ye bağışlanma protokolü, Katar Büyükelçisi Al-Shafi ile EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık arasında imzalandı.

Yorumlar