Etnospor Kültür Festivali İstanbul'da yapılacak

- Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Dr. Kazancı: - "26 Ağustos görkemli bir açılışla merhaba diyecek olan festivalde 3 gün boyunca birbirinden farklı etkinlikler gerçekleştirilecektir"

Google Haberlere Abone ol
Etnospor Kültür Festivali İstanbul'da yapılacak

EDİRNE (AA) - Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen "Etnospor Kültür Festivali" 26 Ağustos'ta İstanbul'da düzenlenecek.

Sarayiçi'ndeki Er Meydanı'nda devam eden 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile izleyen Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Dr. Hakan Kazancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi yağlı güreşlerde mücadele eden pehlivanlara başarılar diledi.

Kazancı, Dünya Etnospor Konfederasyonu'nun geleneksel spor dallarının tanıtılmasını, profesyonelleşmesini ve olimpiyatlara hazırlanmasını hedeflediğini söyledi.

Okçuluk, gökbörü, atlı cirit, kuşak- yağlı-mas güreşi, aşırtmalı aba gibi birçok tarihi spor dalının konfederasyonun bünyesinde yer aldığını belirten Kazancı, şunları kaydetti:

"Konfederasyonumuz çocukların eğitiminde önemli bir yere sahip olması hasebiyle sportif oyunları da diğer spor dalları kadar önemser. Gerek bedensel gerekse zihinsel becerileri geliştiren mangala, misket, halat, kabak, menekşe, çember ve topaç gibi bu oyunlar geçmişten günümüze önemli bir yere sahiptir. Dünya Etnospor Konfederasyonu bu nedenle bahsi geçen oyunların yanı sıra daha adını saymadığımız pek çok sportif oyunun tanıtımı ve oynanması için zemin hazırlar.

Öte yandan, ülkemizde düzenlenecek Etnospor Kültür Festivali'ne hazırlanıyoruz. Türkiye ve Kırgızistan cumhuriyetlerinin önderliğinde kurulan ve merkezi Türkiye olan konfederasyon, hem kurumun faaliyetlerini tanıtmak hem de hedeflerini topluma aktarmak adına oldukça kapsamlı bir festivalin hazırlıklarına başladı."

Etkinliği İstanbul'da yaklaşık 30 bin metrekarelik bir alanda yapmayı düşündüklerini dile getiren Kazancı, festivalde pek çok spor ve sportif oyunun canlı performanslar eşliğinde izleyiciyle buluşacağını vurguladı.

Katılımcıları çeşitli sürprizler beklediğini anlatan Kazancı, "Sportif faaliyetler, kültürel aktiviteler, konser, mehteran gösterisi gibi çeşitli eğlenceler, Orta Asya-Anadolu mutfağından zengin yiyecek-içecek seçenekleri ile birlikte pek çok konu festivalimizde olacak. 26 Ağustos görkemli bir açılışla merhaba diyecek olan festivalde 3 gün boyunca birbirinden farklı etkinlikler gerçekleştirilecektir. Yoğun bir katılımın beklendiği festival için hummalı çalışmalar sürmektedir. Herkesi festivalimize bekliyoruz." şeklinde konuştu.

- Etnik sporlara ilgi çekilecek

Etnospor Kültür Festivali Genel Sanat Yönetmeni Yasin Tütüncü ise 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde mücadele eden tüm pehlivanlara başarılar diledi.

Kırkpınar'daki başpehlivanların festivale katılacağını belirten Tütüncü, "Şu an İstanbul Küçükçekmece'deki Bezirganbahçe'de hummalı bir festival çalışması devam ediyor. Festivalde 11 farklı etnik spor sunulacak. Bu sporlarda etnik kültüre dair pek çok öge yer alacak. Etnospor Kültür Festivali etnik sporların doğduğu ülkedeki kültürü de ele alıyor. İnsanlara sportif faaliyetler hakkında bilgi verilecek aynı zamanda. Festivalimizde yer alacak spor faaliyetleri insanların duymadığı ve ilk defa duyacağı spor faaliyetlerinden. Örnek vermek gerekirse mas güreşi ve atlı cirit halkın çok duymadığı spor dallarından. Ayrıca duyduğumuz ancak detaylarını pek fazla bilmediğimiz Osmanlı okçuluğunu anlatacağız. Festivale katılanlar aynı zamanda bu sporları deneyimleme şansı bulacak." ifadesini kullandı.

Tütüncü, festivalde yer alan sporların yöresel yiyeceklerinin de hem yapılışıyla anlatılacağını hem de ikram edileceğini dile getirdi.

Yorumlar