Etiyopya'nın Somali'deki birliklerini çekmesi

- Sehen Araştırma Merkezi'nden siyasi analist Mustafa: "Etiyopya güçlerinin çekilmesinin ardından Şebab örgütünün orta ve güney kesimdeki kentleri ve köyleri ele geçirmesi, yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere olan Somali'de güvenlik sorununu büyütüyor" - Mogadişu Araştırma Merkezi'nden siyasi analist Said: "Olanlar Etiyopya'nın uluslararası topluma, AMISOM bünyesinde görev yapan Afrika güçlerine mali yardımı azaltması karşısında baskı yapmak için kullandığı bir kozdur"

Google Haberlere Abone ol
Etiyopya'nın Somali'deki birliklerini çekmesi

MOGADİŞU (AA) - NUR CEYDİ/FERİD ABİDİN - Etiyopya hükümetinin terörle mücadeleye destek amacıyla Somali'de görev yapan bazı güçlerini çekmesinin, Eş-Şebab militanlarının motivasyonunu yükselttiği ve saldırıların artmasına yol açtığı belirtildi.

Afrika'daki siyasi uzmanlar, Etiyopya'nın 23 Ekim'den itibaren Afrika Birliği Somali Misyonu'na (AMISOM) bağlı olmayan ek askeri birliklerini Somali'nin güney ve orta kesimlerindeki bazı bölgelerden çekmesini ve muhtemel sonuçlarını AA muhabirine değerlendirdi.

Sehen Araştırma Merkezi'nden siyasi analist Muhammed Mustafa, "Etiyopya güçlerinin çekilmesinin ardından Eş-Şebab örgütünün orta ve güney kesimdeki kentleri ve köyleri ele geçirmesi, yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere olan Somali'de güvenlik sorununu büyütüyor." dedi.

Mustafa, son gelişmeler öncesinde büyük kayıp yaşayan Şebab örgütünün Etiyopya güçlerinin çekilmesinin ardından stratejik yerleri ele geçirdiğine dikkati çekti ve bu durumun militanların motivasyonunu yükselttiğini, yeniden organize olmasını sağladığını ve saldırıların arttığını ifade etti.

Mogadişu Araştırma Merkezi'nden siyasi analist Muhammed Said ise, "Olanlar Etiyopya'nın uluslararası topluma, AMISOM bünyesinde görev yapan Afrika güçlerine mali yardımı azaltması karşısında baskı yapmak için kullandığı bir kozdur." diyerek, Etiyopya'nın Somali'deki önemini ispatlamaya çalıştığını belirtti.

Said, son gelişmelerin yansıması olarak örgütün kendine yüksek motivasyonlu yeni militanlar çekeceğini, ele geçirdiği yerlerde halktan para alacağını ve bunun da stratejik bölgelerde saldırılarını yoğunlaştırmasını kolaylaştıracağını aktardı. Said, örgütün daha önce mali sorunları ve militanların motivasyonunu yitirmesi nedeniyle saldırılarını kritik noktalarla sınırladığına dikkati çekti.

- "Somali hükümeti askeri planlarını yeniden düzenleyecek"

Eş-Şahid Araştırma Merkezi'nden Hasa Mudi de Şebab'ın yeniden güç kazanarak saldırılarını artırmasının Somali sahnesinde dengeleri bozacağı değerlendirmesinde bulundu.

Mudi, "Şebab'ın orta ve iç kesimde yeni bölgeleri ele geçirme konusunda iştahını kabartan gelişmeler karşısında Somali hükümeti uluslararası toplumun desteğiyle askeri planlarını yeniden düzenleyecek." diye konuştu.

Siyasi analist Mudi, stratejik bölgelerin örgütün eline geçmesinin Somali ve Afrika güçlerinin ulaşım ve ikmal yolları üzerinde tehdit oluşturacağını, militanların askeri noktalara saldırarak mühimmat sağlamalarına imkan vereceğini dile getirdi.

Etiyopya'nın Ocak 2014'te dahil olduğu AMISOM bünyesinde yaklaşık 4 bin askeri bulunuyor ve bunlar orta kesimdeki Hiran ve Galgaduud ile güneybatıdaki Bakool bölgelerinde faaliyet gösteriyor. Etiyopya hükümeti, aynı bölgelerde yine Şebab'la mücadele kapsamında ancak AMISOM dışında görev yapan bazı güçlerini ise 23 Ekim'den itibaren çekmişti.

Somali'de 2004'te kurulan Şebab örgütü ülkenin güneyindeki bazı bölgelerde kontrolü elinde bulunduruyor. Örgüt, zaman zamana başkent Mogadişu dahil çeşitli kentlerde hükümet kurumları ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenliyor.

Yorumlar