Etiyopya'da dinlerin etkileşimi

- Ülkedeki ramazan ayı etkinliklerine Müslümanlar ve Hristiyanlar birlikte katılıyor - İslam alimi Abdurrahman: - "İslamiyet Etiyopya'ya geldiğinden beri, ayrılmaz tek bir topluluk olarak yaşadık" - Eşi Hristiyan olan Ahmet: - "Birbirimizin inançlarına saygılıyız ve gerekleri neyse birlikte yerine getiriyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Etiyopya'da dinlerin etkileşimi

ADDİS ABABA (AA) - Yüzyıllardır İslamiyetin ve Hristiyanlığın iç içe geçtiği Etiyopya'da, ramazan ayı etkinliklerine Müslümanlar ve Hristiyanlar birlikte katılıyor.

Başkent Addis Ababa'da yaşayan İslam alimi Ahmed Abdurrahman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Etiyopya'da dini bayramların Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında bir etkileşim içinde geçtiğini belirtti.

Ramazan ayı etkinliklerine Müslümanlar ve Hristiyanların birlikte katıldıklarını ifade eden Abdurrahman, ülkede dinlerle ilgili ayrımcılığın kesinlikle yapılmadığını vurguladı.

Abdurrahman, "İslamiyet Etiyopya'ya geldiğinden beri, ayrılmaz tek bir topluluk olarak yaşadık. O zamandan beri, Hristiyan dostlarımız ramazan ayında iftar ve ibadetlerimize katılır. Biz de onlara Paskalya öncesi oruçlarında eşlik ederiz. Bayramlarda birlikte iyi vakit geçiririz." diye konuştu.

Ramazan ayında, Hristiyan işverenlerin, Müslüman kadın çalışanlarına izin verdiğini aktaran Abdurrahman, bunun yazılı bir kural olmadığını fakat karşılıklı iyi niyet çerçevesinde yapıldığını ifade dile getirdi.

- "Birbirimizin inançlarına saygılıyız"

Addis Ababa'nın Semien Mazegaja semtinde yaşayan Cemal Ahmet ve karısı Kebedech Aliyu, ramazan ayı için gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirtti.

Eşi Hristiyan olan Ahmet, kendisinin Müslüman olduğunu ve eşiyle farklı dinlere sahip olmalarına rağmen birbirlerinin inançlarına her zaman saygı gösterdiklerini anlatarak "Allah'a şükürler olsun, mutlu bir evliliğimiz var. Birbirimizin inançlarına saygılıyız ve gerekleri neyse yerine getiriyoruz." dedi.

Ramazan ayı boyunca eşinin de oruç tutacağını ve birlikte ibadet edecekleri belirten Ahmet, "Ben de onun diniyle ilgili kutsal günlerde ona eşlik ediyorum." diye konuştu.

İkiz bebekleri olduğunu söyleyen Cemal, "Birinin adı İsmail diğerininki ise Issac, biri Müslüman diğeri Hristiyan ismi." dedi. İkiz bebeklerinin İslamiyetin öğretilerine göre zaten Müslüman olduklarını ifade eden Cemal, çocuklarının iki dine de vakıf olmaları için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Dünyanın en eski Hristiyan topluluklarının bulunduğu 97 milyon nüfuslu Etiyopya'da Müslümanlar nüfusun yüzde 34'ünü oluşturuyor.



Yorumlar