Etiyopya-Eritre sınırındaki çatışmalar sona erdi

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya ile Eritre arasında geçen pazar günü başlayan çatışmaların sona erdiği bildirildi. Etiyopya hükümet sözcüsü Getachew Reda, ülkenin...

Google Haberlere Abone ol
Etiyopya-Eritre sınırındaki çatışmalar sona erdi

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya ile Eritre arasında geçen pazar günü başlayan çatışmaların sona erdiği bildirildi.

Etiyopya hükümet sözcüsü Getachew Reda, ülkenin başkenti Addis Ababa’daki ofisinde düzenlediği basın toplantısında, ülkesi ile Eritre arasındaki çatışmalarının dün itibarıyla sona erdiğini belirterek, Etiyopya birliklerinin görevlerini tamamlamasının ardından mevzilerine döndüğünü ifade etti.

Ülkesinin, Etiyopya'yı ve bölgeyi kaos ve istikrarsızlığa sürüklemeye çalışan Eritre’ye savaş açmak istemediğini kaydeden Reda, Etiyopya ordusunun Eritre askeri güçlerini yendiğini savundu.

Etiyopya ordusunun, saldırgan eylemlerinden vazgeçmediği sürece Eritre askeri birliklerine karşı çıkmaya devam edeceğini ifade eden Reda, her iki taraftan ölen ve yaralananların olduğunu dile getirdi.

Reda, Eritre hükümetinin aklı selim ile davranmasının ve komşularıyla barış içinde yaşayabilmesinin zor olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’nin (AB), Afrika’dan Avrupa’ya göçü azaltmak amacıyla Afrika Boynuzu bölgesindeki ülkelerle işbirliği kapsamında Eritre’ye vereceği mali destekten endişe ettiklerine dikkati çeken Reda, Eritre’nin bu desteği Somali’deki Eş-Şebab örgütü ile Etiyopya’daki silahlı muhalefete finans sağlamak için kullanacağını ileri sürdü.

Başkent Addis Ababa'nın 800 kilometre kuzeyindeki Tsorena ve Zalambessa'nın bazı bölgelerinde sınır çatışmalarının savaşa dönüştüğü ve halkın Eritre'nin bombaladığı bölgeyi terk ettiği belirtilmişti. Eritre hükümetinden yapılan açıklamada ise Etiyopya'nın iki ülke sınırı boyunca tam ölçekli savaş başlattığı öne sürülmüştü.

İki ülke arasında 1998 yılında başlayan savaş, 2000 yılında varılan ateşkesle son bulmuştu. Etiyopya, sınırların belirlenmesinden önce kapsamlı barış görüşmeleri önermiş ancak Eritre bu teklife karşı çıkarak tartışmalı sınır kasabasının koşulsuz teslim edilmesini talep etmişti. İki ülke arasında 2003 yılından bu yana barışı tehlikeye sokacak bir gelişme yaşanmamıştı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Araştırma Komisyonu tarafından geçen hafta yayımlanan bir raporda, Eritreli yetkililerin insanlığa karşı suç işlediği belirtilmişti.

Yorumlar