Eskişehir'de vaşak popülasyonu tespit edildi

- Orman mühendisi Özay, yaban hayatına insan etkisi üzerine yaptığı çalışma sırasında, Eskişehir'de 1'i yavru 5 vaşağın yaşadığını belirledi - Özay: - "Vaşağı korumak için yaşadığı bölgedeki halkı bilinçlendirmeliyiz. Onun ana menüsü olan yaban tavşanını da korumalıyız"

Google Haberlere Abone ol
Eskişehir'de vaşak popülasyonu tespit edildi

ESKİŞEHİR (AA) - Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapan orman mühendisi Emir Özay, yaban hayatına insan etkisi üzerine gerçekleştirdiği çalışma sırasında, Eskişehir'de "vaşak popülasyonu" tespit etti.

Özay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek lisans konusu olarak Eskişehir'deki yaban hayatını seçtiğini belirterek buradaki yaban hayatına insan etkisini incelemeye başladığını aktardı.

Doğal yaşamda insan etkisinin giderek arttığını ifade eden Özay, "Bunun olumlu yanlarından çok olumsuz yanları bulunuyor. Hayvanların beslenme, barınma ve üreme gibi sorunlarına olumsuz etki ediyor. Bunları inceledim. Ortaya çıkan somut delillerden sonra zor da olsa koruma ve bilinçlendirme çalışmalarına karar verdim. Çeşitli köylerde bilinçlendirme ve koruma çalışmalarına başladık." diye konuştu.

- "Eskişehir'de 5 adet vaşak tespit ettim"

Özay, daha önce vaşağın yaşadığı başka yerleri gidip gördüğünü ve 1,5 yıl boyunca vaşak aradığını anlattı. Yaban hayatını incelemesi sırasında kurduğu foto kapan ve fotoğraf makinesiyle yaban hayvanlarının görüntülerini çektiğini dile getiren Özay, fotoğrafları incelerken bir tanesinin kendisini çok heyecanlandırdığını vurguladı. Özay, şunları söyledi:

"Türkiye'de nesli tehlike altından olan vaşak popülasyonunu Eskişehir'de belirledim. Bu keşif, herkese hayırlı olsun. Eskişehir'de 5 adet vaşak tespit ettim. Bunlardan birisi annesinden yeni ayrılmış yavru ve kendisine bölge arayışı içinde olan bir birey. Vaşağı ilk gördüğümde çok heyecanlandım. Şu anda vaşak durumu çok iyi. Konuyu ilerleyen günlerde yetkili makamlarla görüşebilirim. Vaşağı korumak için yaşadığı bölgedeki halkı bilinçlendirmeliyiz. Onun ana menüsü olan yaban tavşanını da korumalıyız."

Özay, bundan sonraki çalışmalarda firmalardan, kentteki kurum ve kuruluşlardan destek beklediğini dile getirerek daha güzel işleri, el birliğiyle yapabileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar