Eskişehir Türkiye'nin ilk "öğrenen şehri" oldu

- UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz: "UNESCO tarafından yapılan değerlendirme sonucu Eskişehir, Türkiye'den ilk kez 'Öğrenen Şehirler Küresel Ağı'na katılan ve 'Öğrenen Şehir' unvanı almaya hak kazanan ilimiz oldu"

Google Haberlere Abone ol
Eskişehir Türkiye'nin ilk "öğrenen şehri" oldu

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, "2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti" ve "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği" unvanlarını taşıyan Eskişehir'e, UNESCO tarafından Türkiye'nin ilk "Öğrenen Şehri" unvanı verildiğini söyledi.

Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'te UNESCO bünyesinde, paydaşları arasında Milli Eğitim Bakanlığının da yer aldığı "Öğrenen Şehirler Küresel Ağı"nın (GNLC) oluşturulduğunu ve programın Almanya'nın Hamburg şehrindeki UNESCO Hayat Boyu Öğrenme Enstitüsü tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Söz konusu ağın, üye şehirler arasındaki ikili öğrenmeyi, diyaloğu, karşılıklı bağlantılarla ilişkileri destekleyerek kapasite geliştirmeye imkan sağlamayı, öğrenen şehirler inşa etme sürecinin tanınmasını ve dünya şehirlerindeki hayat boyu öğrenme uygulamalarının desteklenmesini amaçladığını ifade eden Prof. Dr. Oğuz, ağda 28 ülkeden 115 şehrin bulunduğu dile getirdi.

Belediyelerin Öğrenen Şehirler Küresel Ağı'na UNESCO Milli Komisyonları'ndan alınan tavsiye mektubuyla doğrudan başvurduğunu anlatan Oğuz, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığının başvuru dosyasının, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu uzmanlarınca değerlendirilmesinin ardından UNESCO'ya iletildiğine işaret etti.

Öcal Oğuz, şunları kaydetti:

"UNESCO tarafından yapılan değerlendirme sonucu Eskişehir, Türkiye'den ilk kez 'Öğrenen Şehirler Küresel Ağı'na katılan ve 'Öğrenen Şehir' unvanı almaya hak kazanan ilimiz oldu. Bu şekilde Öğrenen Şehirler Küresel Ağı Programı'na üye olan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, bu noktadan itibaren Öğrenen Şehirlere dair güncel bilgilere erişebilecek, hareketli bir çalışma ağının parçası olacak, diğer şehirlerle bilgi paylaşımında bulunabilecek ve uzmanlarla profesyonellerden oluşan bir ağla iletişimde olacak.

2013'te Milli Eğitim Bakanlığının Pekin'de gerçekleştirilen toplantıya katılması ve paydaş olmasını teşvik eden ve o dönem Milli Eğitim Bakanlığı görevini yürüten Kültür ve Turizm Bakanımız ve Eskişehir milletvekilimiz Nabi Avcı, sürece büyük katkı sağladı. Yine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in dirayeti ve Milli Komisyonumuzun öneriyle süreç olumlu sonuçlandı. '2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti' ve 'UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği' unvanlarını taşıyan Eskişehirimizin bu unvanı alması bizi çok mutlu etti."

Yorumlar