Eski Yarbay Dönmez hakkındaki dava

- Dönmez'in, Zir Vadisi ve Sapanca'da bulunan mühimmatla ilgili yargılandığı davada, arama ve el koyma faaliyetlerine katılan kolluk görevlileri hakkında FETÖ'ye ilişkin soruşturma açılıp açılmadığının araştırılması kararlaştırıldı

Google Haberlere Abone ol
Eski Yarbay Dönmez hakkındaki dava

ANKARA (AA) - Zir Vadisi ve Sapanca'da 2009'da bulunan mühimmatla ilgili eski Yarbay Mustafa Dönmez hakkında "bir kısmı cephane niteliğinde olan askeri eşyayı gizlemek" suçundan açılan davada Genelkurmay Askeri Mahkemesi, soruşturma sırasındaki arama ve el koyma faaliyetlerine katılan kolluk görevlileri hakkında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantılı soruşturma açılıp açılmadığının Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığından sorulmasına karar verdi.

Genelkurmay Askeri Mahkemesinde görülen ve Dönmez ile avukatının hazır bulunmadığı duruşmada Askeri Savcı Hakan Kesgin, soruşturma aşamasında, Dönmez'e yönelik arama ve el koyma faaliyetlerine fiilen katılan kolluk personeli hakkında, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra FETÖ üyeliği, irtibatı veya iltisakıyla ilgili adli veya idari soruşturma açılıp açılmadığının araştırılmasını istedi.

Askeri mahkeme, savcının talebini kabul ederek, konunun Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığından sorulmasına karar verdi.

Duruşma ertelendi.

- Davanın geçmişi

Dönmez hakkında, Ankara Yenikent yakınlarındaki Zir Vadisi'nde ve Sapanca'da 2009'da bulunan mühimmatla ilgili "bir kısmı cephane niteliğinde olan askeri eşyayı gizlemek" suçundan dava açılmış, Genelkurmay Askeri Mahkemesi, yargılama sonucunda Dönmez'i 4 yıl hapis cezasına çarptırarak, TSK'dan çıkarılmasına karar vermişti.

Kararın Askeri Yargıtayca bozulmasının ardından Genelkurmay Askeri Mahkemesi, tekrar görülen davada, "görevsizlik" kararı vererek, dosyanın "Ergenekon" davasını gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırmıştı.

Dönmez'in itirazı üzerine Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, kararı bozmuş ve davanın Genelkurmay Askeri Mahkemesinde görülmesine hükmetmişti.

"Ergenekon" davasında da 49 yıl 2 ay hapse çarptırılan Dönmez, bu davada yaptığı savunmada, "Polisin içindeki çete, bu operasyonu yapıyor. Zir Vadisi, Sapanca ve Gölbaşı'ndaki mühimmat aynıdır. Bunlar bir araya gelmez çünkü aynı malzemedir." demişti.

"Ergenekon" davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Dönmez hakkındaki hükmü bozmuştu.

Yorumlar