Eski TÜBA Başkanı Kanpolat son yolculuğuna uğurlandı

- Kalp yetmezliği sonucu 75 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Kanpolat için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tören düzenlendi - Rektör Prof. Dr. İbiş: - "Yücel Hoca, Ankara Tıplı olarak sadece Türkiye'de değil dünyada da bilime katkılar sunduğu, pek çok insanı sağlığına kavuşturduğu için, alanında bilimsel çalışmalarıyla öncü olduğu ve pek çok insanı yetiştirdiği için gururluyuz" -TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar: -"Kanpolat, beyin cerrahisi alanında dünya çapında üne sahip, özellikle sinir cerrahisi alanında değerli bir bilim insanımızdı"

Google Haberlere Abone ol
Eski TÜBA Başkanı Kanpolat son yolculuğuna uğurlandı

ANKARA (AA) - Kalp yetmezliği sonucu 75 yaşında yaşamını yitiren Eski Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tören düzenlendi.

Eski TÜBA Başkanı ve Ankara Üniversitesi Nöroşirurji Ana Bilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Kanpolat için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Abdülkadir Noyan Salonu'nda düzenlenen törene, eşi Prof. Dr. Ayfer Kanpolat, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş ile Kanpolat'ın ailesi, yakınları ve üniversite öğretim üyeleri katıldı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbiş, törende yaptığı konuşmada, hüzün ve gururu bir arada yaşadıklarını belirterek, "Gururluyuz çünkü Yücel Hoca, Ankara Tıplı olarak sağlık alanına, sadece Türkiye'de değil dünyada da bilime katkılar sunduğu, pek çok insanı sağlığına kavuşturduğu için alanında bilimsel çalışmaları ile öncü olduğu ve pek çok insanı yetiştirdiği için gururluyuz." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. İbiş, sadece tıp alanında değil TÜBA başkanlığı süresince de önemli başarılara imza atan Kanpolat'ın, aynı zamanda spor dünyasından kültür dünyasına pek çok alanda faaliyete imza attığını ve önemli roller üstlendiğini söyledi.

Kanpolat'ın, yaşamını çalışma, başarı, üretme, özveri, bilgelik ve tevazu ile doldurduğunu ifade eden İbiş, "O, değerlerini Cumhuriyet'in kazanımlarıyla, demokrasiyle, yurtseverlikle özdeşleştirmiş bir insandı. Hoca, yolunu aklın ve bilimin yolu olarak belirlemiş gerçek, çağdaş bir bilim insanıdır." dedi.

- "Dünya çapında üne sahip bilim insanımızdı"

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar da konuşmasında, 3 Ağustos 2012'de Kanpolat'dan TÜBA başkanlığını devraldığını anımsattı.

Kanpolat'ın, farklı bakış açılarına sahip pek çok insanın konuşabileceği bir kişiliğe sahip olduğunu vurgulayan Acar, "Hoca, beyin cerrahisi alanında dünya çapında üne sahip, özellikle sinir bilimleri cerrahisi alanında değerli bir bilim insanımızdı. Aynı zamanda Türkiye'nin Cumhuriyet döneminde sosyalleşme ve eğitim alanındaki ciddi atılımlarının çok müstesna örneklerinden birisi olarak temayüz etmiş görünüyor." diye konuştu.

Sivas'tan çıkıp uluslararası başarılara imza atmanın zorluğuna dikkati çeken Acar, Prof. Kanpolat'ın nazik ve estetik bir kişiliğe ve yaklaşıma sahip olduğunu söyledi.

- "Emekli olduktan sonra anatomide öğrencilik yaptı"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk ise "Yücel Hocanın bizi böyle buluşturması elbette çok üzücü ama bir taraftan bir Ankara Tıplı olarak gurur verici. O, sosyal ortamda, 'Tıp fakültesinde hoca olmak kolay, ağabey olmak zordur.' diyen bir büyüğümüzdü. O çok iyi bir hoca, çok iyi bir ağabeydi. Aynı zamanda çok iyi bir hekim ve bilim insanıydı." şeklinde konuştu.

Ertürk, örnek bilim insanı listesi yapıldığında, Kanpolat'ın bu listenin başında geleceğini, etik ve estetik duruşuyla çok güzel bir örnek olduğunu ifade ederek, "Emekli olduktan sonra anatomide öğrencilik yaptığını biliyoruz ve en son burada onu öğrenci kongresinde konuşma yaparken izlemiştim. O yüzden hep örnek bir hekim ve örnek bir insan olarak hatırlayacağım." dedi.

Törende, eski Ankara üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Prof. Dr. Bozkurt Güvenç, Prof. Dr. Cengiz Kuday, Kanpolat'ın hocaları ve öğrencileri konuşma yaparak anılarını anlattı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri tören boyunca Kanpolat'ın Türk bayrağına sarılı tabutu başında beşer dakika saygı nöbeti tuttu.

Törenin ardından Kanpolat için Kocatepe Camisi'nde öğle namazını müteakiben cenaze namazı kılındı. Kanpolat'ın cenazesi Gölbaşı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Yorumlar