Eski TBMM Koruma Daire Başkanlığı Şube Müdürü'nün "darbe" davası

- Eski TBMM Milli Sarayları Koruma Daire Başkanlığı Şube Müdürü Murat Özen ve 15 Temmuz gecesi Beylerbeyi Sarayı'nda nöbetçi amir olan Yalçın Zenginoğlu'nun "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçuna yardım etme" suçundan otuzar yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi - Mahkeme başkanı, duruşmada tanık olarak dinlenilen bir polis memurunun 15 Temmuz'da gelişmeleri televizyondan izlediğini, ertesi gün eşini iş yerinden almaya gittiğini beyan etmesine tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Eski TBMM Koruma Daire Başkanlığı Şube Müdürü'nün "darbe" davası

İSTANBUL (AA) - Eski TBMM Milli Sarayları Koruma Daire Başkanlığı Şube Müdürü Murat Özen ile kalkışma gecesi Beylerbeyi Sarayı'nda nöbetçi amir olan Yalçın Zenginoğlu'nun 15 Temmuz darbe girişimi sırasında "darbecilere direnmeyin" talimatı verdikleri gerekçesiyle yargılanmalarına devam edildi.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklulu sanık Yalçın Zenginoğlu ve tutuksuz sanık Murat Özen ile avukatları katıldı.

Duruşmada tanık olarak dinlenilen polis memuru Ahmet H, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında evde olduğunu anlatarak, hastanede nöbetçi olarak çalışan hemşire eşinin kendisini arayıp köprüye tankların çıktığını söylemesi üzerine olaylardan haberinin olduğunu anlattı.

Bunun üzerine televizyonu açarak gelişmeleri izlediğini, bu sırada sosyal paylaşım sitesindeki hesabından darbe karşıtı paylaşımlar da yaptığını belirten Ahmet T, ertesi gün arabasıyla eşinin çalıştığı hastaneye gidip onu aldığını söyledi.

Tanık Ahmet T, yolların kapalı olması nedeniyle görev yerine gidemediğini savunarak, bunun üzerine komiserini arayarak durumu bildirdiğini ifade etti.

- "Polis çağrı beklemez, göreve gider"

Tanığın beyanlarının devamında televizyonu saat 23.00'te açarak olaylardan haberinin olduğunu söylemesi üzerine araya giren Mahkeme Heyeti Başkanı, "O gece saat 21.45'ten itibaren tüm televizyonlar zaten gelişmeleri verdi. Sen saat 23.00'te televizyondan gördüm diyorsun. Sen polis memurusun, Cumhurbaşkanı, Başbakan konuştu. Ben de o akşam sokağa çıktım. Sen neden çıkmadın. Senin görevin dışarı çıkmak, senin asli görevin bu ülkeyi korumak. Bu kadar çağrı yapıldı sen sabah eşini almaya gidiyorsun. Polis çağrı beklemez, göreve gider." diyerek tepki gösterdi.

Tanık polis memuru Salih N. de darbe girişimi gecesi Beylerbeyi Sarayında görevli olduğunu anlatarak, olayların gelişmesiyle sanık Zenginoğlu'nun kendilerine hitaben "Cumhurbaşkannın talimatı bu yönde sokakta olacağız, kimse görev yerini terk etmesin." dediğini aktardı.

Darbe girişimi sırasında saat 23.30'da Beylerbeyi polisevinin önüne gelen vatandaşları daha kritik olduğu için Çengelköy ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsüne yönlendirmeye çalıştıklarını belirten Salih N, "Biz de vatandaşların gazına gelip köprüye çıkmak istedik. Yalçın Zenginoğlu 'görev yerini koruyun, gitmeyin. Burada bir şey olursa hesap veremeyiz.' dedi. Daha sonra bizi silahları almaya gönderdi." diye konuştu.

Tanık Salih N, Zenginoğlu'nun fiili veya sözlü olarak darbeye katkıda bulunduğunu görmediğini savunarak, "Kimseyi engellemedi, direnç kırıcı bir eylemini görmedim, aksine anayasal düzeni sağlamaya yönelik tavır aldı." iddiasına bulundu.

Sanık Yalçın Zenginoğlu ile sarayda görevli özel harekat polisleri arasında ne yapılabileceği üzerinde konuşmalar yaptıklarını anlatan Salih N, "Yalçın Zenginoğlu, 'Önce tedbirleri alalım, teçhizatımız yetersiz.' diyerek, önce sarayın fiziki önlemlerinin alınmasını söyledi. Polis özel harekat da 'Biz içeride kalmayacağız içeride mücadele olmaz, dışarıda bekleyeceğiz.' dedi." ifadelerini kullandı.

Diğer tanıkların da dinlenilmesinin ardından görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanığın bu halinin devamına karar verilmesini istedi.

Olay günü sarayda görevli bazı polis memurlarının da "tanık" olarak dinlenilmesini karara bağlayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Yalçın Zenginoğlu'nun bu halinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, TBMM Milli Saraylar Koruma Şube Müdürlüğü personeli olduğunu belirtilen bir kişinin, "darbe girişimi sırasında Şube Müdürü Murat Özen'in personele darbeci askerlere karşı direnme konusunda gerekli talimatı vermediği hatta silahların teslim edilmesini söylediği, Nöbetçi Amir Yalçın Zenginoğlu'nun da aynı şekilde darbeci askerlere karşı direnilmeyeceğini, bu yöndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün talimatının dinlenilmeyeceğini belirttiği, darbecilere karşı koymak için görev yerine gelmek isteyen personele cevap verilmediği" şeklindeki ihbar ve şikayeti üzerine bu soruşturmanın başlatıldığı belirtiliyor.

İddianamede, sanık Özen'in, şube müdürü olarak görev yapmasına ve şube personelinin sevk ile idaresinde tek yetkili olmasına rağmen FETÖ/PDY'nin darbe teşebbüsü sırasında sorumlusu olduğu personeli görev yerine çağırıp gerektiği şekilde emir ve talimatlarla sevk ve idare etmeyerek, aksine darbeci askerlere direnilmemesi, silahların teslim edilmemesi yönünde talimat verdiği, darbeci askerlere karşı koymalarına engel olarak ve bu şekilde personelin direncini kırıp bozgunculuk yaparak darbe teşebbüsüne ve bu eylemle elde edilmek istenen nihai amacın gerçekleşmesine üzerine düşen görevi gereği gibi yapmayarak görevini yapmak isteyen personeli de engelleyerek yardım ettiği anlatılıyor.

İddianamede, sanıklar Özen ve Zenginoğlu'nun "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçuna yardım etme" suçundan ayrı ayrı 22,5 yıldan 30 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Yorumlar