Eski Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Baradey:

- "Cumhurbaşkanı yardımcısıyken ünlü bir yazar, El-Ahbar gazetesinde yazdığı uzun bir makalede beni halk ve devlet için tehlikeli bir adam olmakla itham etti. Aynı günün akşamı devlet televizyonuna çıkan konuklar, bana karşı şiddetli bir saldırıya geçti. Makale ve bu saldırının ertesi günü bazı kurumlardan, gösterilerin barışçıl yollarla çözülmesi için çalışmaya devam edersem bu uyarıyla sınırlı kalmayıp beni mahvedecekleri yönünde mesaj aldım"

Google Haberlere Abone ol
Eski Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Baradey:

KAHİRE (AA) - Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradey, 3 yıl önce Rabia ve Nahda meydanlarındaki gösterilerin barışçıl yollarla çözülmesi için çalışması nedeniyle devletin bazı kurumları tarafından tehdit edildiğini açıkladı.

Baradey, kendisine ait Facebook sayfasında "Ağustos 2013" başlığıyla yaptığı açıklamada, o günlerde Rabia ve Nahda meydanlarındaki gösterilere müdahalelere ilişkin yeni bilgiler verdi.

Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı, şu mesajı paylaştı:

"Cumhurbaşkanı yardımcısıyken ünlü bir yazar, El-Ahbar gazetesinde yazdığı uzun bir makalede beni halk ve devlet için tehlikeli bir adam olmakla itham etti. Aynı günün akşamı devlet Televizyonuna çıkan konuklar, bana karşı şiddetli bir saldırıya geçti. Makale ve bu saldırının ertesi günü bazı kurumlardan gösterilerin barışçıl yollarla çözülmesi için çalışmaya devam edersem bu uyarıyla sınırlı kalmayıp beni mahvedecekleri yönünde mesaj aldım."

Mısır makamlarından konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Baradey bir süre önce uzun süren sessizliğinin ardından Mısır'da 2013 yılında gerçekleştirilen darbe akşamına ilişkin açıklamada bulunmuş, "3 Temmuz akşamı, silahlı kuvvetler ile siyasi temsilcilerin yaptığı toplantının gösterileri değerlendirme amacı taşıdığını, toplantının başında, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin haber verilmeksizin silahlı kuvvetler tarafından gözaltına alındığını duyunca çok şaşırdığını" aktarmıştı.

O dönem Mursi taraftarlarıyla ara buluculuğa katkı sağladığını savunan Baradey, darbe karşıtı gösterilere yönelik kanlı müdahalelerin, olayları farklı bir mecraya savurduğunu belirtmişti.

Baradey, ikinci açıklamasında ise "fikir suçlularının serbest bırakılması ve gösteri kanununun iptal edilmesi" çağrısı yapmıştı.

Bu açıklamalar, Cumhurbaşkanı Sisi yanlılarınca tepki, İhvan ve Devrimin Yarını Partisi gibi muhalifler tarafından ise memnuniyetle karşılanmıştı.

- Muhammed el-Baradey

Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından göreve getirilen eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradey, 14 Ağustos 2013'teki kanlı müdahalelerin ardından "uzlaşı için siyasi çözüm yolları açık olduğu halde güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahale etmesini protesto etmek için" görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Halihazırda Mısır dışında ikamet eden Baradey, 1997-2009 yıllarında görev yaptığı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) direktörlüğünün ardından ülkesine dönmüş, Mısır'daki askeri darbe sırasında geçici cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görevlendirilmişti.

Baradey, istifasını açıkladığı Ağustos 2013'ten bu yana basından uzak duruyor.

Yorumlar