Eski Irak Genelkurmay Başkanı Zebari:

"Irak ve Türkiye arasında Musul operasyonu hakkında bir anlaşma sağlanırsa, kentin geri alınması muhakkak kolaylaşacak" "Irak ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. DAEŞ'in hepimizin ortak düşmanı olduğu, örgütün elinden hepimizin acı çektiğinin unutulmaması gerekiyor" "Haşdi Şabi operasyona katılsa dahi Peşmerge güçlerinin cephelerini ve hakimiyetindeki bölgeleri kullanamaz. Ancak PKK'nın yer alması hem operasyon hem de Kürdistan bölgesi için büyük bir tehlike arz edecektir" "Irak ve Kürdistan bölgesinde, DAEŞ tamamen bozguna uğratıldıktan sonra Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri arasında yaşanacak herhangi sürtüşmeden dolayı iç çatışma çıkma riski var" "Irak merkezi hükümetinin yanlış politikaları orduyu zayıflatıp, DAEŞ'i güçlendirdi"

Google Haberlere Abone ol
Eski Irak Genelkurmay Başkanı Zebari:

ERBİL (AA) - İDRİS OKUDUCU/AZAD MUHAMMED - Irak eski Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari, Bağdat ve Ankara arasında Musul'u kurtarma operasyonu konusunda anlaşmaya varılırsa, terör örgütü DAEŞ'in iki yıldan uzun süredir elinde tuttuğu kentin geri alınmasının kolaylaşacağını savundu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) kotasından 2006-2014 yılları arasında iki kez genelkurmay başkanlığı yapan Zebari, 10 Haziran 2014'ten bu yana DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinin kurtarılması operasyonu ve muhtemel riskleri hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kentin geri alınması için tüm askeri hazırlıkların bitmek üzere olduğunu belirten Zebari, DAEŞ'e karşı Bağdat, Erbil ve uluslararası koalisyon güçlerinin anlaşmaya vardığını ancak operasyonun detayları ve tam olarak ne zaman başlayacağına dair son kararın henüz verilmediğini belirtti.

- Türkiye'nin operasyondaki rolü

Bağdat ve Ankara arasında, Başika eğitim kampından dolayı çıkan krizin DAEŞ ile mücadeleye olumsuz etkisi olacağını savunan Zebari, her iki tarafın da anlaşması halinde kentin kolay bir şekilde geri alınacağını ifade etti.

Zebari, Türkiye'nin Musul operasyonunda yer almasının hem Irak ordusu hem de Peşmerge güçlerinin işini kolaylaştıracağını vurgulayarak, "Irak ve Türkiye arasında Musul operasyonu hakkında bir anlaşma sağlanırsa, kentin geri alınması muhakkak kolaylaşacak. Bu vesileyle Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin omuzlarındaki yük de hafiflemiş olur." değerlendirmesinde bulundu.

Irak, IKBY ve Türkiye arasında DAEŞ'e karşı ortak bir koordinasyon ve iş birliği olmaması halinde, kentin geri alınmasının zorlaşabileceği uyarısında da bulunan Zebari, "Irak ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. DAEŞ'in hepimizin ortak düşmanı olduğu, örgütün elinden hepimizin acı çektiğinin unutulmaması gerekiyor. Herhangi bir ülke veya gücün, DAEŞ'e darbe vurmasının başka ülkelerin çıkarına olduğu çok iyi bilinmelidir." görüşünü dile getirdi.

- "PKK, operasyon için tehlike arz ediyor"

Şii milis gücü Haşdi Şabi ve terör örgütü PKK'nın, Musul'un kurtarılması operasyonunda yer almasının sorun teşkil edeceğine dikkati çeken Zebari, bu konuda şunları söyledi:

"Haşdi Şabi operasyona katılsa dahi Peşmerge güçlerinin cephelerini ve hakimiyetindeki bölgeleri kullanamaz. Ancak PKK'nın yer alması hem operasyon hem de Kürdistan bölgesi için büyük bir tehlike arz edecektir. PKK'nın uzaklaştırılmaması halinde Kürt güçleri arasında çatışmanın çıkma ihtimali de yüksektir."

- "DAEŞ, direnç gösterip kentin düşmemesi için savaşacak"

DAEŞ'in, Musul'u ele geçirmesinden sonra hakimiyet kurduğu bir coğrafya ve kendi himayesinde yaşayan sivillerin sayesinde mali açıdan güçlenip, sözde hilafet ilan ettiğini hatırlatan Zebari, Musul'un düşmesiyle birlikte sözde hilafetin de sona ereceğini ve bunun için de örgütün direneceğini belirtti.

Zebari, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer DAEŞ, güvenlik güçleri gelmeden kenti terk edip herhangi bir direnç göstermezse operasyon kolay ve kısa sürede sona erer. Ancak bana göre bu çok zayıf bir ihtimal. Aksine kendi kalesi konumundaki Musul'un düşmemesi için savunmaya geçip direnecektir. Bu şekilde olursa kan dökülecek hem Musul halkı hem de kenti kurtarmak isteyen güvenlik güçlerinin işi zorlaşacak."

- "Musul'da Haşdi Şabi-Peşmerge çatışması patlak verebilir"

Zebari, operasyona katılacağı belirtilen Haşdi Şabi ve Peşmerge güçlerinin DAEŞ tehlikesinin ortadan kaldırılmasının ardından birbirine düşme ihtimali bulunduğunu belirterek, "Irak ve Kürdistan bölgesinde, DAEŞ tamamen bozguna uğratıldıktan sonra Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri arasında yaşanacak herhangi sürtüşmeden dolayı iç çatışma çıkma riski var. Kısa süreli bir çatışma ortamı yaşanabilir." ifadelerini kullandı.

İran destekli Şii milisler ve IKBY'ye bağlı Peşmergeler arasında Kasım 2015'te Salahaddin'e bağlı Tuzhurmatu ilçesinde alan hakimiyeti sebebiyle çıkan sürtüşmeler günlerce süren çatışmalara dönüşmüştü.

- "Irak hükümetinin yanlış politikaları orduyu zayıflatıp, DAEŞ'i güçlendirdi"

Devrik lider Saddam Hüseyin'den sonra Bağdat'ta meydana gelen siyasi değişimin sonucunda Sünnilerin, Şiilerin ele geçirdiği hükümete karşı kin ve nefret güdüp "eski Baasçılara" yakınlaştığı görüşünü savunan Zebari, "Irak'taki Baaşçılar, El-Kaide ile geçmişleri çok eskiye dayanmadığından dolayı Sünnileri nasıl bir uçuruma doğru götürdüklerini fark edemedi. DAEŞ'in El-Kaide'den daha radikal bir grup olarak ortaya çıkması Sünnilerin durumunu daha da zorlaştırdı. Şu anda Irak'taki Sünniler, DAEŞ'e destek veren ve vermeyenler olarak ikiye bölünmüşler." diye konuştu.

"Irak merkezi hükümetinin yanlış politikaları orduyu zayıflatıp, DAEŞ'i güçlendirdi" diyen Zebari, Irak toprakları üzerinde 80'e yakın silahlı grubun olduğu bilgisini paylaşarak sözlerini şöyle tamamladı:

"Irak toprakları içerisinde 80 silahlı grup var ve hepsinin kendisine göre özel bir ajandası var. Bu da DAEŞ'in dışında başka bir sorundur. Bu güçlerin Irak'ta varlıklarını koruması, bölgeye barış ve istikrarın kolay bir şekilde gelmeyeceğine işaret ediyor."

Yorumlar