Eski ABD Dışişleri Bakanı: "Uçuşa kapalı bölgeyi desteklemeliydik"

- Eski ABD Dışişleri Bakanı Baker: - “Belki artık bunu söylemek için çok geç fakat Türkiye’nin önerisini desteklemememiz çok kötü oldu" - "Belki artık çok geç, belki değil. Bunu uygulayacak bir koalisyon kurulabilir. Bunu daha önce yapmalıydık”

Google Haberlere Abone ol
Eski ABD Dışişleri Bakanı: "Uçuşa kapalı bölgeyi desteklemeliydik"

WASHINGTON (AA) – Eski ABD Dışişleri Bakanı James Baker, Türkiye’nin Suriye’de uçuşa yasak bölge önerisinin Obama yönetimi tarafından desteklenmesi gerektiğini, bunun Suriye krizinin sonlandırılmasına yardım edebileceğini söyledi.

George H. W. Bush’un başkanlığı döneminde 1989-1992 yılları arasında ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Baker ve Obama yönetimi altında 2010 yılına kadar Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan Thomas Donilon, Senato Dış İlişkiler Komitesinde “ABD’nin dünya üzerindeki rolü” başlıklı oturumda konuştu.

Baker, Barack Obama yönetiminin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge oluşturulması önerisini kabul etmemesini “çok kötü bir karar” olarak değerlendirdi.

Baker, “Belki artık bunu söylemek için çok geç fakat Türkiye’nin önerisini desteklemememiz çok kötü oldu. Eğer bu projeyi değerlendirseydik Türkler ve Suudilerle masaya oturabilirdik.” dedi.

ABD’nin hava ve lojistik destek sağlayarak, Türk ve Arapların kara desteğini sağlamasının mümkün olabileceğini belirten Baker, “Bu proje Suriye sorununu çözebilirdi.” ifadesini kullandı.

Baker, bu projenin uygulanması durumunda terör örgütü DAEŞ’in Suriye’de önüne geçilmiş olunabileceğine de dikkat çekerek, “Belki artık çok geç, belki değil. Bunu uygulayacak bir koalisyon kurulabilir. Bunu daha önce yapmalıydık.” değerlendirmesinde bulundu.

Baker, ABD’nin Ortadoğu’daki rejim değişikliklerinde de yanlış hamleler yaptığını savundu.

Libya, Mısır ve Irak’ta yaşanan rejim değişikliklerine atıfta bulunan Baker, “Yüzde yüz anlaşamadığımızı düşündüğümüz liderlerden kurtulmak için çok da acele etmemeliydik.” dedi.

Baker, Ortadoğu’da yaşanan değişikliklerden sonra bu ülkelerin “başarısız devlet” olduğunu kaydederek, “Bunun temel sebebi, bizim oraya gidip beğenmediğimiz kişileri sahneden alarak düzeni bozmak oldu.” ifadesini kullandı.

Ayrıca Baker, ABD ve Suudi Arabistan ilişkilerinin daha da yakınlaşması gerektiğini söyledi. Suudililerin artık ABD'nin desteğini almadıklarını düşündüğünü söyleyen Baker, "Bizden memnun değiller." dedi.

Thomas Donilon de, ABD'nin Ortadoğu'daki müttefikleriyle olan ilişkilerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Suudi Arabistan'la ilişkilerimiz daha iyi olmalıdır." dedi.

Donilon, "Onların tehlike olarak adlandırdığı ve gördüğü noktaları önemsememiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.


Yorumlar