Erzurum'daki ilk FETÖ davası

- Örgütün sözde "Erzurum Sıkıyönetim Komutanı" Koçak ile sıkıyönetim komutanları atama listesinde ismi bulunan Yılmaz'ın, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 22,5 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına başlandı

Google Haberlere Abone ol
Erzurum'daki ilk FETÖ davası

ERZURUM (AA) - Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturmalar kapsamında, örgütün sözde "Erzurum Sıkıyönetim Komutanı" Murat Koçak ile sıkıyönetim komutanları atama listesinde ismi bulunan Murat Yılmaz'ın, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 22,5 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına başlandı.

Kentte FETÖ soruşturmaları çerçevesinde açılan ilk davanın Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmasına tutuklu sanıklar Yılmaz ve Koçak getirildi.

Tanıkların gelmediği duruşmada sanıkların kimlik tespitinin ardından iddianame okundu.

Duruşma, sanıkların ifade verme işlemiyle devam ediyor.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, örgütün sözde "Erzurum Sıkıyönetim Komutanı", olay tarihinde Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı olan Kurmay Albay Koçak ile sıkıyönetim komutanları atama listesinde ismi bulunan, o dönemde Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığında görevli Harekat ve Asayiş Şube Müdürü Kurmay Binbaşı Yılmaz, "şüpheli" sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede, anayasal organlarca sıkıyönetim ilan edilebileceği belirtilmesine rağmen, kendilerini "Yurtta Sulh Konseyi" olarak isimlendiren grup tarafından hazırlanan metinde sıkıyönetim ilan edildiği ve yönetime Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) el koyduğunun yazıldığı, aynı belgenin darbe mahiyetinde bir emir olduğunun görüldüğü aktarılıyor.

Söz konusu emri uygulamak maksadıyla harekete geçen FETÖ/PDY mensuplarınca çeşitli eylemlerde bulunulduğu, eylemler neticesinde birçok vatandaşın hayatını kaybettiği ve yaralandığı bildirilen iddianamede, tüm bu eylemlerin değerlendirilmesi sonucu söz konusu teşebbüsün terör eylemi mahiyetinde olduğu, Koçak ile Yılmaz'ın Erzurum'da örgütün emri doğrultusunda hareket ettiği vurgulanıyor.

Koçak ile Yılmaz'ın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

Yorumlar