"Erzincan'daki Ergenekon Davası'nda kumpas" iddiası

- "Erzincan'daki Ergenekon Davası"nda gizli tanıklık yaptıkları, FETÖ/PDY üyesi oldukları ve örgüt adına suç işledikleri öne sürülen 4'ü tutuklu 7 sanığın yargılanmasına başlandı - Ergenekon Davası sanığı ve milletvekili Cihaner: "Bu dava, Türkiye'nin bu hale nasıl getirildiğinin çok somut delillerinin olduğu bir dava. Onun için biz de çok önemsiyoruz." - Avukat Kazan: "Ergenekon da Türkiye'yi ele geçirme planıydı, 15 Temmuz da. O yöntemle Türkiye'yi ele geçiremedikleri için bu sefer darbe girişimi yaşandı"

Google Haberlere Abone ol
"Erzincan'daki Ergenekon Davası'nda kumpas" iddiası

ERZİNCAN (AA) - "Erzincan'daki Ergenekon Davası'"da gizli tanıklık yaptıkları, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi oldukları ve örgüt adına suç işledikleri ileri sürülen 4'ü tutuklu 7 sanığın yargılanmasına başlandı.

Erzincan Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlanan Erzincan'daki Ergenekon Davası'nın tek müştekisi olarak bilinen tutuklu sanıklardan A.D, söz konusu davada gizli tanıklık yapan "Ethem" kod adlı İ.B, "Can" kod adlı K.G, mahkemede hazır bulundu. Başka bir suçtan Adıyaman'da cezaevinde bulunan ve yine Erzincan'daki Ergenekon Davası'nda gizli tanıklık yapan sanıklardan bu davanın tutuklu sanığı "Erzincan" kod adlı A.G. ile aynı ilde yer alan tutuksuz sanıklar "Kalem" kod adlı H.R. ile babası Y.G, SEGBİS aracılığıyla duruşmaya Adıyaman'dan katıldı.

Tutuksuz sanıklardan dönemin Erzincan Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Murat Günbeyi ise duruşmaya gelmedi.

Erzincan'daki Ergenekon Davası'nın sanıklarından dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olan şikayetçi CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve avukatı Turgut Kazan'ın da hazır bulunduğu duruşmaya yine Ergenekon Davası'nın sanıklarından olan bu davanın şikayetçisi eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk de gelmedi.

Kimlik tespitlerinin ardından savunmaları alınan sanıklardan SEGBİS aracılığıyla ifade veren "Erzincan" kod adlı A.G, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

Ergenekon Davası sırasında Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) haber elemanı olduğunu öne süren A.G, söz konusu dönemde bazı bilgiler verdiğini ancak FETÖ/PDY ile bir bağlantısının olmadığını savundu. Duruşmaya katılan diğer sanıklar da suçlamaları reddetti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Cihaner'in açıklaması

Duruşma sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan milletvekili İlhan Cihaner, bu davanın sanıklarından olan dönemin Erzincan Terörle Mücadele Şube Müdürü Günbeyi'nin firari olduğunu ifade etti.

Günbeyi'nin kendisinin de yargılandığı Ergenekon davasının baş aktörlerinden olduğunu söyleyen Cihaner, "Bu dava Günbeyi için de çok kritik dava. Özellikle nasıl pervasızca delil üretebildiklerini üstelik de bu yapının içerisinde hakimlerin savcıların da olduğunu bu davada delilleriyle görebiliyoruz. Bu dava, Türkiye'nin bu hale nasıl getirildiğinin çok somut delillerinin olduğu bir dava. Onun için biz de çok önemsiyoruz." dedi.

- "Pensilvanya bağlantılı suç örgütünün nasıl bir pislik olduğunu..."

Avukat Kazan da FETÖ'nün birçok kurumda yapılandığına dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Bu dava, Pensilvanya bağlantılı suç örgütünün nasıl bir pislik olduğunu, içinde emniyet, yargı unsurlarının bulunduğu nasıl bir kumpas örgütü, nasıl acımasız, hukuka aykırı her türlü talimatı yerine getirecek kişilerden oluştuğunu gösteren bir davadır. Asıl önemlisi bundan sonra o savcılarla yargıçların yargılandığı dava olacaktır. O dava belki burada belki Erzurum'da ama mutlaka Türkiye'de görülecektir. Onların hepsi mahkeme başkanı, mahkeme üyesi. O savcıların hepsinin nasıl yargılanıp cezalandırılacağını hep birlikte göreceğiz."

- "Ergenekon da Türkiye'yi ele geçirme planıydı, 15 Temmuz da"

Ergenekon sürecinin başarılı olması durumunda darbeye gerek kalmayacağını söyleyen Turgut Kazan, şu ifadeleri kullandı:

"15 Temmuz gibi bir olayı yaşamadan öyle olaya hiç başvurmadan adım adım bütün üniversiteleri, bütün güvenlik birimlerini, bütün HSYK başta olmak üzere yargıyı ele geçirdikten sonra hükumeti de devireceksiniz, devirirsiniz. Ve sessiz sedasız devirirsiniz, nasıl devirisiniz? O yargıçlar, o savcılar bir gün 'şak' diye başbakanınızı tutuklarlar, başbakanınızı tutukladıkları zaman birisi başbakan olarak atanır herkes gider onun yanında durur. Onlar buna oynuyorlardı. Bunu başarsalardı 15 Temmuz yaşanmazdı ama yaşanmazdı da ne olurdu? Zaten Türkiye'yi ele geçirmiş olacakları için yaşanmazdı. Ergenekon da Türkiye'yi ele geçirme planıydı 15 Temmuz da. O yöntemle Türkiye'yi ele geçiremedikleri için bu sefer darbe girişimi yaşandı."

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıklar A.D, İ.B, K.G, A.G. ile tutuksuz sanıklar H.R, babası Y.G. ve dönemin Erzincan Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Murat Günbeyi'nin, "FETÖ/PDY terör örgütü üyesi olmak", "FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, iftira, yalan tanıklık ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, kişiler arasından konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal etme" suçlarından 1 yıldan 10 yıla kadar hapsi isteniyor.


Yorumlar