Erkek hindi kuluçkaya yattı

- İnegöl'de, bir kümeste sahiplendiği 8 yumurtanın üzerinden 10 gündür kalkmayan erkek hindinin, çıkabilecek civcivleri merakla bekleniyor - Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sağlam: - "Dişilik özelliği göstermeyip, sadece psikolojik bir durum. Yani dişi hindiyi taklit etme gibi bir durum diye düşünebiliriz. Bu normal değil. Çok nadir rastlanan ama tamamen psikolojik bir vaka"

Google Haberlere Abone ol
Erkek hindi kuluçkaya yattı

BURSA (AA) - Bursa'nın İnegöl İlçesinde, bir erkek hindinin 10 gündür hindi yumurtalarının üzerine kuluçkaya yatması şaşkınlık yarattı.

İlçede mobilyacılık yapan iş adamı İsmail Şentürk'e ait hobi bahçesinde ördek, tavuk, kaz ve çeşitli süs hayvanlarının beslendiği kümeste bulunan 3 hindiden erkek olanı, anormal bir davranış sergileyip, kuluçkaya yattı.

Kümesteki dişi hindiler yumurtlamaya devam ederken, sahiplendiği 8 yumurtanın üzerinden 10 gündür kalkmayan erkek hindinin, yumurtadan çıkabilecek civcivleri merakla bekleniyor.

İsmail Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hobi bahçesindeki kümeste beslediği erkek hindinin, dişi hindilerin yerine kuluçkaya yattığını söyledi.

Erkek hindinin 10 gündür kuluçkada olduğunu belirten Şentürk, "Burayı hobi bahçesi olarak kullanıyoruz. Yaklaşık 10 yıldır tavus kuşlarımız, hindilerimiz, kazlarımız, tavuklarımız var. İlk kez böyle bir olaya şahitlik ediyoruz. 3 yıldır beslediğim erkek hindi, 10 gündür kuluçkada yatıyor. Çok ilgimi çekti, değişik geldi. Araştırdım çok fazla rastlanan bir olay değil." diye konuştu.

- "Kimse inanmıyor"

Şentürk, erkek hindinin kuluçkaya yattığına kimsenin inanmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Kuluçkadaki hindinin erkek olduğuna kimse inanmıyor. Ama yerinde gelip gördükten sonra herkes hak verdi bize. Sadece yem yemeye çıkıyor, tekrar gidiyor, yumurtaları ısıtıyor. Gece de orada yumurtaların üzerinde yatıyor. Onları koruyor. 8 yumurta var altında. Yumurtalarını zaten ellemiyorum. Ben de merakla bekliyorum yavru çıkartabilecek mi diye. Dişi hindiler yumurtlamaya devam ediyorlar. Onların yanındaki tek erkek de o."

- "Psikolojik bir vaka"

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam ise olayın hormonal olmadığını belirtti.

Erkek hindinin kuluçkaya yatmasının ender rastlanan bir durum olduğuna işaret eden Sağlam, şunları kaydetti:

"Döllenme, yumurtanın üzerinde belli bir sıcaklık standardı ve belli bir zaman istiyor. O yumurtanın olgunlaşıp, içerisindeki yavrunun yumurtayı kırıp dışarı çıkması gerekiyor. Ama bir dişilik özelliği göstermeyip, sadece psikolojik bir durum. Yani dişi hindiyi taklit etme gibi bir durum diye düşünebiliriz. Bu normal değil. Çok nadir rastlanan ama tamamen psikolojik bir vaka."

Sağlam, erkek hindinin yattığı kuluçkadaki yumurtadan civciv çıkabileceğini belirterek, "Bu durum tamamen yumurtanın döllenmesiyle ilgili. Yumurta döllenmiş ise erkek ya da dişi hindinin kuluçkaya yatması farketmez. Yaklaşık 28 gün sürecek kuluçka döneminden sonra yumurtadan civciv çıkıp çıkmayacağını göreceğiz." dedi.






Yorumlar