"Ergenekon davası ve soruşturmasını etkilemeye teşebbüs" davası

- Eski Adalet Bakanı Mehmet Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 sanığın yargılandıkları davanın duruşması, 27 Ekim'e ertelendi - Sanık Sefa Altıoğlu: - "Yapılan soruşturma ve açılan dava tamamen hukuka aykırıdır. Anayasa Mahkemesi’nin kararı ve Yargıtay’ın bozma ilamı dikkate alındığında bu davanın adil olmadığı görülecektir. Bir an önce dosyanın karara çıkmasını talep ediyoruz."

Google Haberlere Abone ol
"Ergenekon davası ve soruşturmasını etkilemeye teşebbüs" davası

İSTANBUL (AA) - Eski Adalet Bakanı Mehmet Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 sanığın ''Ergenekon davası ve soruşturmasını etkilemeye teşebbüs ettikleri'' iddiasıyla yargılandıkları davanın altıncı duruşması, verilen hükümlerin Yargıtay 16. Ceza Dairesince bozulduğu Ergenekon dava dosyasının incelenmek üzere dönmesinin beklenilmesine karar verilerek 27 Ekim'e ertelendi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki altıncı duruşmaya, sanıklar Mehmet Seyfi Oktay, Kudbettin Kaya, Hüseyin Yıldırım, Ali Hadi Emre, Sefa Altıoğlu, Canfer Balçık ve Tülay Bekar katıldı.

Duruşmada bozma kararı verilen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ergenekon dava dosyasının Yargıtay’dan henüz dönmediği tutanağa geçirildi. Seyfi Oktay’ın avukatlarınca celse arasında, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin karar örneğinin mahkemeye sunulduğu da belirtildi.

-Dosyanın karara çıkmasını talep ettiler

Söz alan Oktay’ın avukatı Şeyho Sayan, "Biz adil yargılanma ilkesinin ihlal edilmemesi açısından dosyanın karar çıkmasını talep ediyoruz." dedi.

Sanık Sefa Altıoğlu da, yargılamaya konu soruşturmayı yürüten polis memurları, cumhuriyet savcıları veya hakimlerin ya tutuklu oldukları ya da yurt dışına kaçtıklarına dikkati çekerek, "Dolayısıyla yapılan soruşturma ve açılan dava tamamen hukuka aykırıdır. Anayasa Mahkemesi’nin kararı ve Yargıtay’ın bozma ilamı dikkate alındığında bu davanın adil olmadığı görülecektir. Bir an önce dosyanın karara çıkmasını talep ediyoruz." diye konuştu.

Beyanı sorulan diğer sanıklar ve avukatları da, Ergenekon davası dosyanın beklenilmesinden vazgeçilerek bir an önce karar verilmesini istedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hüküm kurulan Ergenekon ana dava dosyasının Yargıtay'dan dönüşünün beklenilmesine karar vererek, dosyanın dönmesinin ve hangi mahkemenin esasına kaydedildiğinin tespit edilmesinin ardından incelenmek üzere kendi mahkemelerine gönderilmesine hükmetti.

Özellikle Yargıtay bozma ilamının inceleneceğini belirten heyet, gerek duyulduğunda önceki ara karar doğrultusunda bu dava dosyasının Ergenekon dava dosyasıyla birleştirilmesine, gerek duyulmadığı taktirde ise dosyanın mütalaasını hazırlaması için Cumhuriyet Savcılığına gönderilmesini de kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, dosyanın Yargıtay'dan dönüş sürecini göz önüne alarak duruşmayı 27 Ekim'e erteledi.

- Ceza istemleri

Dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince hazırlanan iddianamede, Mehmet Seyfi Oktay'ın "silahlı örgüte üye olmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" suçlarından 10 yıl 9 aydan 26 yıl 6 aya, diğer sanıklar Tülay Bekar, Ali Hadi Emre, Mehmet Cengiz, Kudbedin Kaya, Canfer Balçık ve Hüseyin Yıldırım'ın da "silahlı örgüte üye olmak, yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek" suçlarından 10 yıldan 22'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede, Sefa Altıoğlu, Şehriban Nihan Atasagun, Ali Haberal, Erkan Bülent Haberal'ın ise, ''Ergenekon silahlı terör örgütü'nün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri" gerekçesiyle 10 ile 22'şer yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Yorumlar