Erdoğan-Nazarbayev ortak basın toplantısı

- Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: - "Görüşmelerde, tüm alanlardaki konular ele alındı. İkili dostluk ilişkilerimizin birlikte yapacağımız çalışmalarla devamlılık göstereceğine inanıyoruz" - "İki ülke arasındaki Üst Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi'ni düzenleme hususunda fikir alışverişinde bulunduk. Ekonomik, ticari ve yatırım alanındaki ilişkiler üzerinde de bazı anlaşmalar elde ettik" - "Türkiye'nin altyapısı gelişmiş ve büyük önem arz eden transit ülke olması bilinen bir gerçektir. Bunu göz önünde bulundurarak, Türkiye'yi Kazakistan'ın taşımacılık potansiyelini birlikte geliştirmeye davet ettim"

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan-Nazarbayev ortak basın toplantısı

ASTANA (AA) - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, bugünkü görüşmelerde önemli anlaşmalar sağlandığını belirterek, "Tüm alanlardaki konular ele alındı. İkili dostluk ilişkilerimizin birlikte yapacağımız çalışmalarla devamlılık göstereceğine inanıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptıkları baş başa görüşme ve heyetler arası çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Nazarbayev, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Kazakistan'ın en yakın, güvenilir, siyasi ve ekonomik ortaklarından olduğunu belirterek, ikili ilişkilere ivme kazandıracak üst düzey görüşmelerin sıklıkla yapılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile daha önce çeşitli uluslararası etkinliklerde bir araya gelerek, fikir alışverişinde bulunduklarını hatırlatan Nazarbayev, "Bu yıl, iki ülke arasındaki ilişkiler 25. yılını doldurdu. 16 Aralık 1991'de akşam saat 16.00 sularında ilan ettiğimiz bağımsızlığımızın hemen ardından bir saat içinde, Türkiye Cumhurbaşkanı beni arayarak, Kazakistan'ın bağımsızlığını sevinçle karşıladıklarını söylemişti. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız." ifadelerini kullandı.

Nazarbayev, çeyrek asırdır, iki ülke arasındaki sağlam iş birliğinin devam ettiğini vurgulayarak, ilişkilerin dostluk, kardeşlik ve yapıcılık temelinde daimi gelişim gösterdiğini söyledi.

Kazakistan ile Türkiye arasındaki siyasi diyaloğun genişlediğine işaret eden Nazarbayev, "İki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni düzenleme hususunda fikir alışverişinde bulunduk. Ekonomik, ticari ve yatırım alanlarındaki ilişkiler üzerinde de bazı anlaşmalar elde ettik." şeklinde konuştu.

Nazarbayev, ülkede halihazırda bin 600'ün üzerinde Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ve 20 milyar dolara yakın müteahhitlik projesi gerçekleştirdiklerini aktardı.

- Tecrübe paylaşımı

Görüşmelerde, iki ülke arasındaki Yeni Sinerji Ortak Ekonomik Programı çerçevesinde sanayi bölgelerinin kurulması konularını masaya yatırdıklarını anlatan Nazarbayev, 26 yatırım projesi içeren programın ikili ticari ilişkilere ivme kazandıracağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, karşılıklı iktisadi potansiyelin tam olarak kullanılması, Türkiye'nin tekstil, gıda, madencilik, inşaat, sanayi, elektronik, tarım, ziraat ve turizm alanlarındaki imkan ve tecrübelerinin paylaşılması hususunda anlaştıklarını ve bunun üzerine ilgili makamlara talimatlar verildiğini aktardı.

İpek Yolu üzerinde bulunan Kazakistan ile Türkiye'nin, Doğu-Batı arasındaki köprü vazifesini sürdürdüğüne dikkati çeken Nazarbayev, "Türkiye'nin altyapısı gelişmiş ve büyük önem arz eden transit ülke olması bilinen bir gerçektir. Bunu göz önünde bulundurarak, Türkiye'yi, Kazakistan'ın taşımacılık potansiyelini birlikte geliştirmeye davet ettim." diye konuştu.

İki ülke ilişkilerini her alanda daha da geliştirmek için birçok imkan olduğunun altını çizen Nazarbayev, "Bugünkü görüşmelerde önemli anlaşmalar elde ettik. Tüm alanlardaki konular ele alındı. İkili dostluk ilişkilerimizin birlikte yapacağımız çalışmalarla devamlılık göstereceğine inanıyoruz." diye konuştu.

- Suriye krizi

Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde uluslararası gelişmeleri de değerlendirdiklerini aktararak, ekonomik ve siyasi konularda aynı fikre sahip olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Astana'da Suriye krizi görüşmeleri için platform oluşturarak krizin çözülmesine katkı sağladıklarına dikkati çekerek, "Suriye görüşmelerinin 5. turu yapıldı. Görüşmelerde Türkiye garantör olarak katkı sağlıyor. Bu görüşmelerin neticesinde Suriye'deki şiddet azaldı." diye konuştu.


Yorumlar