Erdoğan-Museveni ortak basın toplantısı

- Uganda Cumhurbaşkanı Museveni: - "Türkiye'nin liderliği sadece Uganda için değil, diğer Afrika ülkeleri için de ciddi bir ilham kaynağıdır. Türkiye, bu yenilikçi liderliği sayesinde çok yol katetti" - "Sayın Cumhurbaşkanı'nın yenilikçi liderliği sayesinde Türkiye son 10,5 yılda çok ciddi yol aldı" - "Türkiye sadece Avrupa'da değil, tüm dünyada büyümenin itici gücü haline geldi" - "Türkiye'nin izlediği dış politika tüm ülkelere destek vermeye yöneliktir" - "Her iki tarafın da refahtan faydalanabilmesi için Türkiye ile Uganda, Türkiye ile Doğu Afrika arasındaki işbirliği çok önemlidir"

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan-Museveni ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) - Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, Türkiye'nin liderliğinin sadece Uganda için değil, diğer Afrika ülkeleri için de ciddi bir ilham kaynağı olduğunu belirterek "Türkiye, bu yenilikçi liderliği sayesinde çok yol katetti" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uganda'ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında Entebbe'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Uganda Cumhurbaşkanı Museveni, iki ülke arasında çok büyük bir potansiyel olduğunu, bu potansiyelin ancak taraflar bir araya geldiğinde değerlendirilebileceğini ifade ederek "Bugün birçok konuda görüştük ve bu konuların çoğu anlaşmalarla sonuçlandı. Diğer konular ise yakın zamanda sözleşmelerle ayrıca tamamlanacak. Bunlardan, temmuz ayına kadar çifte vergilendirme ve sosyal güvenlik konularının sonuçlandırılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin Afrika açılımına işaret eden Museveni, "Türkiye'nin liderliği sadece Uganda için değil, diğer Afrika ülkeleri için de ciddi bir ilham kaynağıdır. Türkiye, bu yenilikçi liderliği sayesinde çok yol katetti" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yakın bir tarihe kadar potansiyelini kullanamadığını ancak son dönemde bu durumun değiştiğini vurgulayan Museveni, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın yenilikçi liderliği sayesinde Türkiye son 10,5 yılda çok ciddi yol aldı." dedi.

19. yüzyılda Türkiye'nin "Avrupa'nın hasta adamı" olarak nitelendirildiğini hatırlatan Museveni, "Türkiye sadece Avrupa'da değil, tüm dünyada büyümenin itici gücü haline geldi." diye konuştu.

Museveni, her iki ülkenin uluslararası konulara bakış açısının aynı olduğunu belirterek mezhepçiliğin toplumlar için ciddi tuzak olduğunu vurguladı.

- İşbirliği alanları

Türkiye'nin Uganda'ya birçok alanda destek verdiğini ve iki ülke arasında genel eğitim, mesleki eğitim, sağlık, bilim ve savunma alanlarında işbirliği fırsatları bulunduğunu belirten Museveni, "Türkiye'nin izlediği dış politika tüm ülkelere destek vermeye yöneliktir." dedi.

Museveni, Türk yatırımcıların Uganda'ya yatırım yapmaya teşvik edilmesi gerektiğini belirterek Uganda'daki Endüstriyel Park'ta bir Türk şirketinin fabrika kuracak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye ile Uganda, Afrika ve Doğu Afrika arasındaki işbirliği imkanlarının çeşitliliğine değinen Museveni, "Her iki tarafın da refahtan faydalanabilmesi için Türkiye ile Uganda, Türkiye ile Doğu Afrika arasındaki işbirliği çok önemlidir" diye konuştu.

- Sorular

Museveni, Birleşmiş Milletler'in (BM) Somali'de istikrar için ayrılan fonda destek payını azaltmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Bizler kendi içimizde, AB olmadan da Birleşmiş Milletler olmadan da sorunlarımızı çözebiliyoruz. Benim için önemli olan, Somali devlet ve kuruluşları ayağa kalkarken kalkınma yolunda halka destek veren Türkiye ve Uganda gibi ülkelerin durumudur."

Museveni, Uganda'nın Türkiye'nin arabuluculuk ve güvenlik konularında Doğu Afrika'da oynayabileceği role ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, "İki taraf da refah istiyorsa bunun orta yolu birlikte iş yapmaktır. Bunun için dört şeyden bahsedebiliriz. Yatırım, ticaret, turizm ve dayanışma. Tüm bunların gerçekleşebilmesi için barış olmazsa olmaz bir faktör. Dolayısıyla bir beşinci faktör daha ekleyebiliriz, bu da barışa yönelik çalışmak" dedi.


Yorumlar