Engellilerin toplumsal hayata katılımı yeni hizmetlerle artacak

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engellilerin yaşam kalitesinin artırılması, haklarının korunması, fırsat ve imkanlardan eşit şekilde yararlanması için çalışmalar sürdürülüyor - Bu kapsamda engellilerin istihdamı konusunda 57 ülkeden temsilcilerin katılımıyla "Uluslararası İstihdam Çalıştayı" düzenlenecek - Türk İşaret Dili Dilbilgisi kitabının İngilizceye çevirisinin yapılması hedefleniyor - Engelli ve yaşlılara yönelik hizmet kuruluşlarının artırılması amacıyla huzurevi, bakım rehabilitasyon merkezi ve umutevi açılması planlanıyor - Erişilebilirlik Destek Projesi ile erişilebilirlik, kentin tamamına ve diğer kentlere yaygınlaştırılacak

Google Haberlere Abone ol
Engellilerin toplumsal hayata katılımı yeni hizmetlerle artacak

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engellilerin yaşam kalitesinin artırılması, haklarının korunması, fırsat ve imkanlardan eşit şekilde yararlanması için bir çok alanda çalışma sürdürülüyor.

AA muhabirinin "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2016 Performans Programı"ndan derlediği bilgilere göre, yaşlı ve engelli yardımları için 5 milyar 75 milyon lira bütçe ayrıldı.

Toplumda sosyal eşitsizliği gidermek amacıyla, Türkiye'de ve İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerde, engelli istihdamının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Engelli bireylerin istihdamında var olan durumun ortaya konabilmesi ve iyi uygulamaların paylaşılıp üye ülkelerin bu alanda birbirlerini desteklemesi için 57 ülkeden 200 kişinin katılımlıyla "Uluslararası İstihdam Çalıştayı" düzenlenmesi planlanıyor. Böylece iyi uygulamalarda öne çıkan ülkeler bu alanda desteğe ihtiyacı olan ülkelerle doğrudan iletişime geçmiş olacak ve geleceğe dönük somut adımlar atılması sağlanacak.

- Toplantı ve çalıştaylar yapılacak

Ayrıca, engelli memur istihdamının artırılmasında diğer kurumlarla koordinasyona geçilerek işbirliği yapılacak.

Yerel yönetimlerin engelli ve yaşlı bireylere yapacakları sosyal hizmet ve yardımların yerindeliği ve etkinliği arttırılacak. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyeleri Engelli Hizmet Birimlerinin hizmet kalitesinin geliştirilmesine yönelik toplantı ve çalıştay yapılacak.

Kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazilerin haklarının korunması, fırsat ve imkanlardan eşit şekilde yararlanması için toplumsal bilinç yükseltilecek.

Türk İşaret Dili alanında tercümanlık eğitimlerine ilişkin eğitim kitaplarının, Türk İşaret Dili Sözlüğü'nün geliştirilmesi ve Türk İşaret Dili Dilbilgisi kitabının İngilizceye çevirisinin yapılması hedefleniyor.

Türkiye'de engelli bireylere yönelik verilen spor hizmetlerinin değerlendirilmesinin araştırılması, mevcut durumun ortaya konulması ve hizmetlerin hizmet alan yararına etkinliğinin ve verimliliğinin artırılmasına yönelik politika ve model önerisinde bulunulması da planlanıyor.

- STK'ların proje geliştirme kapasitesi artırılacak

Engelliler alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin kapasiteleri, eğitim programlarıyla güçlendirilecek.

Böylece STK'ların kapasite gelişimleri ve alana daha nitelikli hizmet vermeleri sağlanacak. Proje geliştirme ve yönetme kapasitesi geliştirilecek STK'ların, engellilik konusundaki sorunlara daha nitelikli çözüm önerileri getirilerek, alanda etkili olmaları sağlanacak.

Bu kapsamda Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile alanda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi ve sivil toplum örgütlerine Türkiye'de engelli politikasına bilgi, deneyim, görüş ve önerilerini yansıtma konusunda kapasite gelişimi sağlamak üzere, sivil toplum kuruluşlarının yoğun olduğu 16 ilde IPA-IDP Projesi kapsamında bölgesel nitelikte sivil toplum eğitimleri düzenleniyor.

Bu eğitimlerin STK'ların kapasite gelişimi açısından faydalı olduğu ve eğitimlere ihtiyaç duyulduğunun belirlenmesiyle bu yıl da 4 ilde daha sivil toplum eğitimleri düzenlenmesi planlanıyor.

- Evde bakım destek hizmeti alan engelli sayısı artırılacak

Kamu ve sivil toplum dahil olmak üzere toplumun tüm taraflarınca engellilerin insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik olarak Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'nin uygulanmasının teşvik ve temin edilmesi için farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yürütülecek.

Bakanlıkça, engellilerin toplumsal yaşama katılabilmelerinin sağlanması için yerleşim yerlerinde pilot çalışmaların desteklenmesine yönelik Erişilebilirlik Destek Projesi de (ERDEP) sürdürülüyor.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülen ERDEP, 2012, 2013 ve 2014'de Ulaşılabilirlik Destek Projesi (UDEP) adıyla hayata geçmişti. UDEP ve ERDEP ile örnek uygulamalar yapılarak, erişilebilirliğin kentin tamamına ve diğer kentlere de yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Engelli ve yaşlılara yönelik hizmet kuruluşlarının artırılması amacıyla huzurevi, bakım rehabilitasyon merkezi ve umutevi açılması planlanıyor.

Gündüzlü bakım ve evde bakım hizmeti alan yaşlı ve engelli sayısının arttırılması da amaçlanıyor.

Yorumlar