Engelli genç annesinin azmiyle üniversite kapısında

- Doğuştan beyin felçli 22 yaşındaki Büşra Aydar, okumayı 13 yaşında annesinden öğrenmesinin ardından bu yıl YGS'de başarı göstererek üniversitede okuma şansını elde etti - Üç şiir kitabı okuyucuyla buluşan Aydar, bir süre önce yaşamını yitiren, "hayat öğretmenim" dediği annesinin "yılın annesi" seçilmesini istiyor - Büşra Aydar: - "Bir yerlerde tıkandığımı hissederek pes edip tüm kitaplarımı yırtmıştım. Kitapların sayfaları cam kırığı gibi paramparça olduğundan yapıştırmak imkansızdı. Annem 1 saat içinde kitapların sayfalarını tek tek yapıştırmıştı"

Google Haberlere Abone ol
Engelli genç annesinin azmiyle üniversite kapısında

ANKARA (AA) - SELMA KASAP - Doğuştan serebral palsi (beyin felci) hastası 22 yaşındaki Büşra Aydar, 13 yaşında annesinden okumayı öğrenmesinin ardından bu yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) başarı göstererek üniversite tercihi yapma şansını elde etti.

Hayat hikayesi pek çok kişiden daha zor başlayan Aydar'ın beyin felçli çocuklardan biri olduğu 4 aylıkken teşhis edildi. Kızlarını daha iyi şartlarda tedavi ettirebilmek için Ankara'ya taşınan aile, maddi manevi tüm imkanlarını kullandı.

Okula gidemeyen, annesinin yol göstermesi ve azmiyle okumayı öğrenen ve şiir yazmaya başlayan Büşra Aydar'ın "Hor Görmeyin Beni" isimli ilk şiir kitabı 15 yaşındayken basıldı. Aydar, aynı yıl, halk eğitim merkezinde ilkokul 5. sınıfı 5,5 ayda birincilikle tamamladı.

Daha sonra "Gönül Ne İster" ve "Her Şeye Rağmen Hayatın İçindeyim" isimli şiir kitaplarını çıkaran Aydar, geçen yıl büyük azimle sarıldığı derslerinin tümünden başarı göstererek açık öğretim lisesinden mezun oldu.

Konferanslara katılan, dergilerde yazılar yazan Aydar, bu yıl YGS'deki başarısıyla da üniversite için tercih yapma şansını elde etti.

Yaklaşık 1 yıl önce "hayat öğretmenim" dediği annesini kaybeden ve yeniden toparlanmaya çabalayan Aydar, öğretmen veya avukat olmak için çalışıyor.

-"Bu halinle ne yapacaksın diyen öğretmenimle kankayız"

Aydar, duygu dolu yaşam hikayesini AA muhabirine anlattı.

Okula gitmeyi çok istediği halde engeli dolayısıyla okul sıralarında oturamadığını anlatan Aydar, ailesinin büyük mücadelesine rağmen okula kayıt olamaması nedeniyle 13 yaşına geldiğinde annesinin 1 ayda okuma yazma öğrettiğini aktardı.

İlkokul mezuniyetinin ardından açık ortaokula kayıt yaptırdığını, o dönemde engellilere tanınan hak sayesinde sınavlara evde girdiğini dile getiren Aydar, bu süreçte başından geçen bir olayı şöyle anlattı:

"Sınav başlamadan önce bir öğretmenim bana, 'Bu halinle ne olacaksın' diye sordu. Ben de, 'Sizin gibi vicdansız öğretmenleri vicdana getireceğim' yanıtını verdim. O öğretmen, gece sabaha kadar uyuyamamış ve ertesi gün tekrar sınav için geldiğinde, 'Kızım ben çok duyarsızdım daha önce ama bu lafın beni hayata bağladı' dedi. Şimdi o öğretmenimle kankayız. Ortaokulu da birincilikle böyle böyle bitirdim."

-Büyük lise hayalini de gerçekleştirdi

Annesinin o yıllarda, "Liseden mezun ol, karneni duvara asacağım" dediğini aktaran Aydar, ortaokulu bile çok zor tamamladığından, lisenin kendisi için büyük bir hedef olduğunu belirtti.

O dönemde bir yerlerde tıkandığını hissederek pes ettiğini ve bir gün tüm kitaplarını yırttığını, annesinden korktuğundan emekleyerek odaya kaçtığını anlatan Aydar, şunları aktardı:

"Annemden korkup kaçmıştım çünkü annem eğitime çok düşkündü. Yırtılan kitaplarımı gören annem, 'Büşra oradan yapıştırıcıyı getir, yapıştıralım' demişti. Kitapların sayfaları cam kırığı gibi paramparça olduğundan yapıştırmak imkansızdı. Annem 1 saat içinde kitapların sayfalarını tek tek yapıştırdı. Daha sonra sınava girdim ve Açık Öğretim Lisesinden mezun oldum."

Aydar, annesini kaybettikten sonra uzun bir toparlanma süreci geçirdiğini, babasının da bu süreçte büyük destek olduğunu vurguladı.

Annesine verdiği sözü tutarak bu yıl YGS'ye girdiğini ve 2 yıllık bir üniversiteyi tercih etme şansını elde ettiğini dile getiren Büşra, "Anneler Günü" dolayısıyla, henüz doğmamış engelli bir bebek olarak duygularını anlattığı "Annem" isimli duygu dolu şiirini de okudu.

Annesinin isminin bir okula verilmesi ve "yılın annesi" seçilmesi için yetkililere çağrıda bulunan Büşra, "O bana ve eğitimime kendini adamış fedakar bir anneydi." dedi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğrafı kitabının kapağı

Aydar, engelli biri olarak öğretmen ya da milletvekili olma hayali kurduğunu ifade ederek, "Daha önceki hayalim hukuk okumaktı ama puanım yetmedi. Seneye yine sınava girmeyi düşünüyorum. Bir işte çalışmak da en büyük hayallerimden biri." diye konuştu.

Büşra Aydar, 2012'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a okuduğu şiirle hayatının değiştiğini belirterek, şiir kitabının kapağında da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çekilen bir fotoğrafının bulunduğunu aktardı.

Tedavisi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük yardımda bulunduğun kaydeden Aydar, Erdoğan'ın yanında çalışmayı hayal ettiğini söyledi.

Aydar, engellilere "Hayat yaşamaya değer, küçük de olsa bir şey yapınız ve gözleriniz yere değil, gökyüzüne baksın" diye seslendi.

Yorumlar