Engellerini atlarla aşmaya çalışıyorlar

- Türkiye Jokey Kulübü Diyarbakır Hipodromu Müdürlüğü Atla Terapi Merkezince down sendromlu, otizmli, sinirsel ve fiziksel rahatsızlıkları olan çocuklara atlarla terapi uygulanıyor - Atla Terapi Merkezinden 7 ayda 118 engelli çocuk yararlandı - Merkezde eğitmen Alçay: - "Down sendromlu, otizmli, sinirsel ve fiziksel rahatsızlıkları olan çocuklar üzerinde atın çok yönlü hareketlerini kullanarak tedavi amaçlı bir terapi uyguluyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Engellerini atlarla aşmaya çalışıyorlar

DİYARBAKIR (AA) - SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN - Türkiye Jokey Kulübü Diyarbakır Hipodromu Müdürlüğü Atla Terapi Merkezince down sendromlu, otizmli, sinirsel ve fiziksel rahatsızlıkları olan çocuklara atlarla terapi yapılıyor.

Türkiye Jokey Kulubü Diyarbakır Hipodrom Müdürlüğü Atla Terapi Merkezi 7 ay önce hizmete girdi. Merkezde bugüne kadar 118 çocuğa bin 418 terapi binişi gerçekleştirildi. 5 eğitmenin çalışma yürüttüğü merkezde, çocuklar sosyal hayata kazandırılıyor.

Atla Terapi Merkezi Eğitmeni Ejder Alçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haftanın 3 günü terapi yaptıklarını söyledi.

Atla terapi ile atın çok yönlü hareketlerinden faydalandıklarını belirten Alçay, "Down sendromlu, otizmli, sinirsel ve fiziksel rahatsızlıkları olan çocuklar üzerinde atın çok yönlü hareketlerini kullanarak tedavi amaçlı bir terapi uyguluyoruz." dedi.

Atla terapinin yardımcı bir tedavi yöntemi olduğunu aktaran Alçay, şöyle konuştu:

"Atın 2 derece insandan sıcak olması bile üzerindeki biniciye fayda sağlıyor. Atın dakikada 100 titreşim yayması, biniciye refleks olarak kendini dengede tutma, koruma, denge problemini giderme gibi faydalar sağlıyor. Bu işte uzman arkadaşlarımız konuşma bozukluğu olan çocuklarla at üzerinde sağlıklı bir iletişim kurarak onların sağlıklı konuşmalarına olanak sağlıyor. Birçok hastamız at sevgisinden dolayı sosyal problemlerini de aşıyor. Çocuk bunu tek başına yapmıyor, akranlarıyla beraber vakit geçirerek sosyalleşiyor. Terapide bu faydaları gördük."

- Çocuklar üzerilerindeki korkuyu atıyor

Atla terapinin önemine dikkati çeken Alçay, egzersizlerde, çocuğa yaptıramadıkları hareketleri at üzerinde yaptırabildiklerini anlattı.

Çocuğun tedavi olduğunun farkında olmadığını, ata binmeyi bir oyun olarak gördüğünü vurgulayan Alçay, bu şekilde hem tedavi hem de terapi uyguladıklarını kaydetti.

"At üzerindeyken fiziksel rahatsızlıkları olan öğrencimiz varsa uzman arkadaşlarımızla beraber bazı egzersizleri yapıyoruz." diyen Alçay, bu sayede çocuğun çalışmayan kas gruplarının çalışmasına yardımcı olduklarını aktardı.

Merdiven korkusu olan otizmli çocukların bulunduğunu ifade eden Alçay, "Bulunan merdiven sayesinde at hevesiyle beraber merdiven korkusunu da yeniyor. Bu sayede evine veya bir apartmana girerken sorun yaşamıyor." ifadelerini kullandı.

Alçay, at ile terapinin sadece fiziksel olarak değil, biyomekanik olarak da çocuğa faydası olduğunu belirtti.

- Çocuklar yoğun ilgi gösteriyor

Eğitmen Kadriye Delil ise terapi ile engelli çocukları topluma kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Terapi sayesinde engelli çocukların eksik olan yanlarını biraz daha iyileştirmeyi hedeflediklerini belirten Delil, "Buraya gelen ve hiç konuşamayan bazı çocuklar kelime söylemeye başladı. Örneğin bir çocuğumuz vardı böyle, ilk kelimesi at olmuştu. Mutlu oluyoruz." dedi.

Kendisinin de küçüklüğünden beri atlara ilgi duyduğunu ve ailesinde de engelli çocuklar olduğu için bu işi yapmaya karar verdiğini anlatan Delil, engelli çocukların ve ebeveynlerinin merkeze yoğun ilgi gösterdiğini anlattı.

- Aileler mutlu

Otizmli Caner Baran (10) da terapi merkezine geldiğinde mutlu olduğunu belirterek, "Buraya geldiğimde ata biniyorum, farklı hareketler yapmaya çalışıyoruz. Eğitmenler benimle ilgileniyor. Arkadaşlarımızla güzel vakit geçiriyoruz." dedi.

Engelli kızını terapi için merkeze getiren Abdurrahim Arslan da çocuğunun bu sayede bazı hareketleri daha doğru yapmaya başladığını belirtti.

Terapi merkezinde faaliyetlerden ücret alınmıyor.

Yorumlar