Engel Tanımayanlar - Sivil toplumdan "Engelliler 2023 Vizyonu" hazır

- Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva, engelli vatandaşlara yönelik "sivil toplumun talepleri"nin yer aldığı "Engelliler 2023 Vizyonu" belgesini hazırlayarak hükümete sunduklarını bildirdi - Belgede, engelli çocukların akademik hayatta daha fazla yer almaları için teşvik ve kolaylıklar sunulması, engellilerin kurumsal ve bireysel bakımında robot teknolojisinden yararlanması önerisi yapıldı - Ağır Engelliler Genel Müdürlüğü kurulması talebinin de yer aldığı belgede, engelliliği tanılama prosedürünün kolaylaştırılması gerektiğine işaret edildi - Dernek Başkanı Ayva: - "Sivil toplum olarak bu önerilerin hazırlanacak 6 aylık hükümet planında da yer almasını arzu ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Engel Tanımayanlar - Sivil toplumdan "Engelliler 2023 Vizyonu" hazır

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, engelli vatandaşlara yönelik hayata geçirilmesi talep edilen önerilerin yer aldığı "Engelliler 2023 Vizyonu" belgesini hazırladıklarını ve çalışmayı hükümete sunduklarını bildirdi.

Ayva, hazırlanan Engelliler 2023 Vizyonu'na yönelik AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Bu belgenin derneğin engellilere yönelik yapılmasını önerdikleri uygulamaları içerdiğini aktaran Ayva, "Biz bu belgeyi Sayın Cumhurbaşkanımıza (Recep Tayyip Erdoğan) ve Sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak'a arz ettik. Bakanlarımız ve AK Parti Genel Başkan yardımcılarına da bayramın hemen sonrasında takdim etmek istiyoruz." dedi.

Belgede yer alan çalışmaların, hükümetin engellilere yönelik 2023'e kadar yürütmeyi planladığı uygulamalarla birleştirilebileceğine işaret eden Ayva, "Sivil toplum olarak bu önerilerin, hazırlanacak 6 aylık hükümet planında da yer almasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

- "Engelli çocuklar dinamik kariyer planlama sürecine tabii tutulmalı"

Türkiye Beyazay Derneğince hazırlanan ve engellilere yönelik sivil toplumun talepleri olarak değerlendirilen "Engelliler 2023 Vizyonu" belgesinde, engelli vatandaşlar için fiziksel engelleri ortadan kaldırmanın yanı sıra sağlıklı vatandaşların da ön yargılarını aşmaya yönelik çalışmaların yapılması gerektiğine işaret edildi.

Belgede, bu kapsamda farkındalık oluşturucu kampanyalar düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

Engellilerin eğitiminin en öncelikli konulardan biri olduğu aktarılan belgede, özel eğitime ihtiyacı olan engelliler için şu önerilere yer verildi:

"Engelli okulları ağır ve çok engelli bireylere tahsis edilirken diğer engelliler de altyapı kurularak dahil edici eğitime tam olarak geçmelidir. İlkokul sonrasında engelli çocuklar dinamik bir kariyer planlama sürecine tabii tutulmalıdır. Üniversite eğitimlerinde de belli kalıplar yerine engellilerin de kabiliyetli olanlarını belirleme ve onları en iyi şekilde insanlığa kazandıracak sistem ve yaklaşımlar geliştirilmelidir. Engelli çocukların akademik hayatta daha fazla yer almaları için teşvik ve kolaylıklar sunulmalıdır."

- Engelli bakımında "robot teknolojisi" önerisi

Çalışan engellilerin mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine olanak sağlanması gerektiğine dikkat çekilen belgede, ağır engellilerin istihdamı konusunda da pilot çalışmalara geçilmesi önerisine yer verildi.

Bakıma ihtiyacı olan engelliler için bağımsız yaşam becerilerinin yükseltilmesi ve teknoloji desteği sağlanması önerisinde bulunuldu. Bu kapsamda, kurumsal ve bireysel bakımda robot teknolojisinin kullanılması gerektiği kaydedildi.

- Ağır Engelliler Genel Müdürlüğü talebi

Engellilerin erişebilirliği çalışmaları için de belgede şu ifadeler kullanıldı:

"Erişilebilirlik için hedef 2023'e kadar mevcut kamuya açık binaların yüzde 50'sinin uluslararası belgelendirme sistemi olan Eurecert'e uygun hale getirilmesi, yapılacak ulaşım araçları, mekanlar, çevre düzenlemeleri için de Eurecert'e uygunluk belgesi gerektirecek şekilde mevzuat oluşturulmasıdır. Bir ürünü engelliye uygun hale getirmek için sunulacak yazılım, donanım, aksesuar için
ilave para istenmemesi ekonomik, idari ve hukuki yöntemlerle temin edilmelidir."

Belgede ayrıca Ağır Engelliler Genel Müdürlüğünün kurulması, yerel yönetimlerin etkinlik ve verimliliğinin yükseltilmesi, engellilik raporunda yaşanan sorunları minimum seviyeye çekebilmek amacıyla engelliliği tanılama prosedürünün kolaylaştırılması gerektiği de kaydedildi.

Yorumlar