Endonezya'daki Sri Lankalı sığınmacılar

- Açe Valisi Abdullah: - "Sığınmacıların Avustralya yolculuğuna devam etmesi imkansız. Ülkelerine dönmeleri için uğraşıyoruz" - BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Endonezya Temsilcisi Vargas: - "Endonezya hükümeti veya Açe yönetimi bizden herhangi bir talepte bulunursa yardım etmeye hazırız"

Google Haberlere Abone ol
Endonezya'daki Sri Lankalı sığınmacılar

CAKARTA (AA) - Endonezya'nın Açe eyaletinin Valisi Zaini Abdullah, Açe'de geçici olarak barınmalarına izin verilen 44 Sri Lankalı sığınmacının Avustralya yolculuğuna devam etmesinin imkansız olduğunu söyledi.

Yerel medyada yer alan habere göre, Açe Valisi Abdullah, "Geminin tamiri için ekiplerimiz elinden geleni yaptı. Ancak bazı aksaklıklar var ve olumsuz hava şartlarından dolayı teknenin Avustralya yolculuğuna devam etmesi imkansız. Sığınmacıların ülkelerine dönmesi için uğraşıyoruz." dedi.

Sığınmacıların Lhoknga sahilinin yakınındaki kamptan eyaletin kuzeyindeki Lhokseumawe Göçmen Bürosu'na götürüleceğini belirten Abdullah, "Sığınmacıların sağlıklı koşullarda konaklamasını ve geri dönüşlerinin havayoluyla gerçekleşmesini sağlamaya çalışıyoruz. Sığınmacıların en kısa zamanda Sri Lanka'ya dönmeleri için büyükelçilikle irtibata geçip, geri dönme işlemlerini koordine edeceğiz." diye konuştu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Endonezya Temsilcisi Thomas Vargas, yaptığı açıklamada, sığınmacıların durumlarının netleşmesi için çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Vargas, kendi ülkelerindeki zulümden, insan hakları ihlallerinden kaçanların güvenliklerini sağlamak ve konuya çözüm bulunması için ilgili ülkelerden gerekenin yapılmasını istediklerini kaydederek "Endonezya hükümeti veya Açe yönetimi bizden herhangi bir talepte bulunursa yardım etmeye hazırız." ifadesini kullandı.

Avustralya'ya gitmek üzere Hindistan’dan yola çıkan 44 Sri Lankalıyı taşıyan gemi, 20 gün süren yolculuğun ardından motor arızası nedeniyle Açe sahiline sürüklenmişti. Açe yönetimi, 13'ü çocuk, biri hamile 13'ü kadın 44 sığınmacıyı bir hafta sonra kabul ederek geminin tamir edileceğini ve sığınmacıların yollarına devam edeceğini belirtmişti.

Yorumlar