Enbar Valisi Ravi:

- "Felluce operasyonu kolay bir operasyon değildir. DAEŞ, şu an güçlü bir savunma konumunda bulunuyor. Burada 1000'den fazla DAEŞ militanı var" - "Felluce'de sivillere yönelik bazı ihlaller tespit ettik. 643 kişi kayıp durumda ve 94 kişi de katledildi"

Google Haberlere Abone ol
Enbar Valisi Ravi:

BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Irak'ta Enbar Valisi Suheyb er-Ravi, Felluce'yi terör örgütü DAEŞ'ten geri alma operasyonunun kolay olmadığını belirterek, kentte binden fazla militanı bulunan örgütün güçlü bir savunma oluşturduğunu söyledi.

Ravi, Felluce operasyonu ve kentteki sivillerin durumuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Felluce operasyonu kolay bir operasyon değildir. Burayı yaklaşık iki buçuk yıl önce ele geçiren DAEŞ, bu sürede elde ettiği imkanlardan dolayı şu an birliklerimize karşı güçlü bir savunma konumunda bulunuyor. Burada 1000'den fazla DAEŞ militanı var." dedi.

Felluce operasyonunda söz konusu bölgenin geniş bir alanı içermesi, sivilleri barındırması ve örgütün kazdığı çok sayıda hendek nedeniyle gecikme yaşandığını anlatan Ravi, Irak ordusunun belirlenen plan dahilinde yavaş da olsa operasyonu sürdürdüğünü kaydetti.

- Sivillere yönelik ihlaller

Enbar Valisi Ravi, operasyona katılan Şii milis güçlerinden oluşan Haşdi Şabi'nin sivillere yönelik ihlallerde bulunduğunu vurgulayarak, "Felluce'de sivillere yönelik bazı ihlaller tespit ettik. 643 kişi kayıp durumda ve 94 kişi de katledildi. Başbakan liderliğinde kurulan komite, raporunu tamamladı. Bu rapor yakında yargı makamına teslim edilecek." diye konuştu.

Ravi, Haşdi Şabi'ye bağlı hangi milis gücün ihlalleri gerçekleştirdiği sorusuna ise "Konuyla ilgili detaylar raporda yer alıyor. Sorgu aşamasında hangi tarafın olduğu açıklanacak." cevabını verdi.

- 10 binden fazla aile Felluce'de

Operasyonlar dolayısıyla evlerini terk eden 5 bin 700 ailenin civar bölgelerdeki kamplara yerleştirildiğini bildiren Ravi, Felluce'de halihazırda 10 binden fazla ailenin bulunduğu bilgisini paylaştı. Irak'ın içinde bulunduğu ekonomik krize dikkati çeken Enbar Valisi, sığınmacılara insani destek konusunda uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.

Ravi ayrıca Irak'ın DAEŞ'ten geri alınan en büyük vilayeti Enbar kent merkezi Ramadi'de durumun sakin olduğunu, ancak kentin çevresindeki bölgelerde DAEŞ varlığından dolayı güvenlik sorunlarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

Yorumlar