Empati uyandırmak için zifiri karanlıkta nikah

- Müze rehberi olan görme engelli tiyatrocu Geylani Akçay, kendisi gibi görme engelli nişanlısı Ronahi Diker ile toplumda farkındalık oluşturmak için zifiri karanlıkta nikah kıydı - Akçay: - "Dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz. 23 yıldır karanlıktayım, ailemin ve gözleri gören insanların da bizim duygularımızı tatmaları için bu karanlıkta nikah organizasyonunu yaptık" - Diker: - "İkimiz de görme engelliyiz, ama engel insana mahsus. Bizim hayallerimiz var, önümüze ne çıkarsa yaşayacağız en iyi şekilde. Allah’ın takdiri çocuğumuz da engelli olursa ne yapalım, biz hayatımızı yaşıyoruz, çocuğumuzun da en iyi şekilde yaşaması için çaba göstereceğiz"

Google Haberlere Abone ol
Empati uyandırmak için zifiri karanlıkta nikah

İSTANBUL (AA) – MURAT EĞİLMEZ – Müze rehberi olan görme engelli tiyatrocu Geylani Akçay, 1 yıl önce sahnede evlenme teklif ettiği Ronahi Diker ile gözleri gören insanların kendileriyle empati kurmalarını sağlamak amacıyla zifiri karanlıkta evlendi.

Gayrettepe Metrosu’ndaki Turkcell Diyalog Müzesi’nin “Karanlıkta Diyalog’ bölümünün rehberlerinden görme engelli 23 yaşındaki Geylani Akçay, aynı yerde içeri ışık sızmayacak şekilde yalıtılmış sergi salonunda kendisi gibi görme engelli nişanlısı 21 yaşındaki Ronahi Diker ile nikahlandı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın karanlık ortamda kıydığı nikahta, çiftin şahitliğini Metro İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Kasım Kutlu ve Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün yaptı.

Çok enteresan ve anlamlı bir nikaha şahitlik edildiğini vurgulayan Başkan Demircan, “Engelsiz bir dünyayı nasıl oluşturabiliriz, farkındalık yaratabilmek, görenlerin, görmeyenlerin dünyasını yaşayacağı bir hadiseyi bize tattırdılar. Bu kardeşlerimizin mutluluklarını arttırmak için buradayız. Bu nikahı bize kıydırdıkları için, bu anlamlı güne şahitlik ettirdikleri için teşekkür ediyorum.” dedi.

Demircan’ın “Ronahi kızımızı eşliğe kabul ediyor musun?” sorusuna “Sonsuza kadar bin defa evet” diyen Geylani Akçay, hislerini AA muhabiriyle paylaştı.

Diyalog Müzesi'nde insanları, engellilerin hayatları ile ilgili empati kurmaya davet ettiklerini vurgulayan Akçay, şöyle devam etti:

"Nişanlımla 2 yıl önce sahnelediğimiz bir oyun sırasında tanıştık. Fotoğraf çekilmek için sahneye yanıma geldi, kendisinin de görme engelli olduğunu ve oyuncu olmak istediğini söyledi. Sonrasında aynı sahnede bulunmamız, sahne tozunu birlikte yutmamız bizi birbirimize bağladı.”

- "Evlenme teklifimi seyirci oyun sandı"

Evleneceğini söylediğinde ailesinin karşı çıktığını, onları ikna edebilmek için çok uğraştığını ifade eden Akçay, şöyle konuştu:

“Dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz. 23 yıldır karanlıktayım, ailemin ve gözleri gören insanların da bizim duygularımızı tatmaları için bu karanlıkta nikah organizasyonunu yaptık. Nişanlım da benim gibi tiyatrocu olduğu için sahnede evlilik teklifi yapmayı uygun gördüm. ‘Gemilerde talim var’ oyununu oynuyorduk. Oyun bitti, bin 500 seyircinin önünde kendisine ‘Bu hayatı benimle devam ettirir misin?’ diye evlilik teklifinde bulundum. Seyirciler bunu sahneden bir perde sanmıştı, gerçek olduğunu anlatabilmek zaman aldı.”

Akçay, nikahlarına katılarak karanlığı aydınlatan herkese teşekkür etti, “Bizimle aynı dünyayı paylaşan Anadolu Ajansı’na ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.

- “Çocuğumuz da engelli olursa önemi yok”

Ronahi Diker ise, “Ya çocuğunuz da görme engelli olursa ne yapacaksınız?” diye soran ailesine, “Bunun önemi yok. İkimiz de görme engelliyiz, ama engel insana mahsus. Bizim hayallerimiz var. Allah’ın takdiri, çocuğumuz da engelli olursa ne yapalım, biz hayatımızı yaşıyoruz. Çocuğumuzun da en iyi şekilde yaşaması için çaba göstereceğiz.” cevabını verdiğini söyledi.

Evlilik kararı almanın kendisi için hiç zor olmadığını belirten Diker, “Biz de normal insanlar gibiyiz. İnşallah bundan sonra da çok mutlu olacağız, hayırlı evlatlarımız olur, diye düşünüyorum. En kısa sürede çocuk yapmak istiyoruz. Çok heyecanlı ve mutluyum, böyle bir güne şahit olduğunuz için teşekkür ederim” diye konuştu.



Yorumlar