Emekli diplomatlardan Trump karşıtı mektup

- ABD'de 75 emekli üst düzey diplomat, Trump'ın başkanlığına karşı çıkan bir mektuba imza attı - Mektupta Trump için "Başkan ve başkomutan olarak hizmet etmeye kesinlikle ehil değil" ifadeleri kullanıldı

Google Haberlere Abone ol
Emekli diplomatlardan Trump karşıtı mektup

WASHINGTON (AA) - ABD'de 75 emekli üst düzey diplomat, imza attıkları bir mektupla Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı iş adamı Donald Trump'ın "başkan ve başkomutan olmaya ehil olmadığını" iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanlığında uzun yıllar üst kademelerde görev yapmış emekli 75 diplomat, Trump'ın ABD başkanlığına karşı çıkan bir mektuba imza attılar.

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin çok büyük önem taşıdığını ve ilk kez bu şekilde açık olarak bir başkan adayına destek verdiklerini ifade eden imzacı diplomatlar, Demokrat Parti'nin başkan adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın her söylediğine katılmasalar da ona oy vereceklerini bildirdiler.

Diplomatlar, Trump için, "Başkan ve başkomutan olarak hizmet etmeye kesinlikle ehil değil." ifadelerini kullandılar.

Mektupta Trump'ın Rusya'dan Çin'e, Kuzey Kore'den DAEŞ'e ve mülteci sorunundan uyuşturucuyla mücadeleye kadar ABD'nin yüzleştiği birçok alanda yeterli bilgi birikimine hiçbir şekilde sahip olmadığı vurgulandı. Ayrıca Trump'ın Rus televizyon kanalına konuk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "övmesi" de mektupta güçlü bir şekilde eleştirildi.

Öte yandan Clinton'ın dış politikadaki bilgi ve birikiminin Amerikan çıkarlarına göre hareket etmeye daha elverişli olduğu kaydedilen mektupta, "Hillary Clinton ve (başkan yardımcısı adayı) Tim kaine'i destekliyoruz." denildi.

Mektupta imzası bulunan emekli diplomatlar arasında bir dönem Türkiye'de de görev yapmış Morton Abramowitz ve Mark Grossman'ın da adı yer alıyor.

- Anketlerde Clinton önde

Öte yandan, ABD'de 8 Kasım'da yapılacak 58. başkanlık seçimlerine 1,5 ay kala Demokrat Clinton ile Cumhuriyetçi Trump arasındaki yakın rekabet sıcaklığını koruyor.

NBC kanalı ile Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ortaklığında ABD genelinde yapılan son ankete göre Clinton yüzde 43, Trump ise yüzde 37 oy oranına sahip gözüküyor. Son haftalarda iki rakibin arasındaki puan farkı bazı anketlerde 1 puana kadar inerken Amerikan medyasında Trump'ın son ana kadar yarıştan kopmayacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Clinton ile Trump arasındaki ilk başkanlık açık oturumu ise pazartesi günü New York'taki Hofstra Üniversitesinde gerçekleştirilecek.

Yorumlar