Emekli aylıklarında yapılacak artış

- TÜED Genel Başkanı Ergün: - "Açıklanan enflasyon oranına göre 2000'den önce emekli olan işçilerin en düşük emekli aylığı bin 339 lira 18 kuruşa yükselecek"

Google Haberlere Abone ol
Emekli aylıklarında yapılacak artış

ANKARA (AA) - Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, açıklanan enflasyon oranına göre yaptıkları hesaplamalarla, 2000'den önce emekli olan işçilerin en düşük emekli aylığının bin 339 lira 18 kuruşa yükseleceğini bildirdi.

Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranlarıyla emekli aylıklarına 2016'nın ikinci altı aylık döneminde yapılacak artışların da belli olduğunu vurguladı.

Açıklanan oranlara göre yıllık enflasyonun TÜFE'de yüzde 7,64 olduğunu belirten Ergün, TÜED uzmanlarının hesaplamalarıyla oluşan yeni emekli aylıklarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

" Açıklanan enflasyon oranından yaptığımız hesaplamalara göre 2000'den önce emekli olan işçilerin en düşük emekli aylığı bin 339 lira 18 kuruşa yükselecek. 2000'den sonra emekli olan işçi emeklilerinin 770 lira 28 kuruş olan taban aylıkları da bu artışla ek ödeme dahil olarak 798 lira 24 kuruşa yükselmiş olacak. Diğer taraftan, en düşük Bağ-Kur esnaf emeklisi aylığı bin 163 lira 38 kuruş olacak. En düşük Bağ-Kur tarım emeklisi aylığı da enflasyon zammıyla 916 lira 55 kuruşa çıkacak. En düşük memur emeklisi aylığı ise toplu görüşmelerden elde edilen yüzde 5'lik zamla bin 533 lira 34 kuruştan bin 610 lira 1 kuruşa yükselecek."

- "Yeni bir tüketim kalıbı oluşturulmalı"

Ergün, emekli aylıklarına yapılacak artışların yaşam mücadelesi altında giderek ezilen emeklilerin beklentilerinden uzak olduğunu ifade ederek, TÜİK'in enflasyon hesabının emeklilerin mutfağını yansıtmadığını vurguladı.

Emeklilerin yaşam standardına uyacak yeni bir tüketim kalıbı oluşturularak, hesaplamaların buna göre yapılmasını istediklerini belirten Ergün, "Hayatımızda hiç yeri olmayan tüketim kalemleriyle yapılan enflasyon hesaplamaları bizim için adil olmayan sonuçlar doğuruyor. Bu da bizim gelirlerimizi olumsuz etkiliyor. Bu konuda yetkililerimizden çözüm üretmelerini bekliyoruz. Bu bayram, emeklinin yaşadığı son buruk bayram olsun. Bir sonraki bayramı coşkuyla, bayrama yakışır şekilde kutlayalım. Promosyon sorunumuz çözülmüş, intibak beklentimiz Meclis gündemine taşınmış olsun. İşte o zaman; bütün Türkiye’yi bayram yerine çeviririz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar