"Elektrik zammı Mısır'da hayat pahalılığını daha da artıracak"

-Mısırlı ekonomistler hükümet tarafından açıklanan elektrik zammının hayatı daha da pahalılaştıracağını öngörüyor -Mısırlı ekonomist Dimerdaşi: - "Elektrik zammı hayat pahalılığını daha da artıracak, orta direği eritecek ve fakirlik sınırı altında yaşayanların nüfusunun 25 milyona kadar çıkmasını hızlandıracaktır" - Ekonomist Nemire : - "Neden hükümet orta ölçekli özel teşebbüsün önünü açarak ülkede bir rekabet ortamı sağlamıyor. Bu şekilde daha ucuza elektrik üretimi yapılabilir"

Google Haberlere Abone ol
"Elektrik zammı Mısır'da hayat pahalılığını daha da artıracak"

KAHİRE (AA) - Mısırlı ekonomistler elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 17 ila 46 arasındaki artışın, ülkede enflasyonun artmasına ve ekonominin daha da küçülmesine neden olacağını öngörüyor.

AA muhabirine konuşan Mısırlı ekonomist Şerif ed-Dimerdaşi düşük gelirli insanların elektrik faturalarına yansıyacak olan ortalama yüzde 33 oranındaki artışın, gıda maddeleri ve giyim eşyaları gibi farklı kalemlerin fiyatına yansıyacağını ve haliyle enflasyonun önümüzdeki dönemde daha da artacağını söyledi.

Yapılan zamların özellikle de orta direği vurduğuna işaret eden Mısırlı ekonomist, “elektrik zammı hayat pahalılığını daha da artıracak, orta direği eritecek ve fakirlik sınırı altında yaşayanların nüfusunun 25 milyona kadar çıkmasını hızlandıracaktır.” dedi.

Mısırlı diğer bir ekonomist Mustafa Nemire ise, hükümetin elektrik fiyatlarına yapmış olduğu zammı eleştirdi. Zammın dar gelirli kesimleri vuracağına dikkati çeken Nemire, “neden hükümet orta ölçekli özel teşebbüsün önünü açarak ülkede bir rekabet ortamı sağlamıyor. Bu şekilde daha ucuza elektrik üretimi yapılabilir.” ifadelerini kullandı.

Mısırlı vatandaşlar da yapılan zamlardan şikayetçi. Lise öğretmeni Seyyid El-Mısri ülkede her geçen gün artan hayat pahalılığı nedeniyle insanların daha da fakirleştiğini hatırlattı. Son yıllarda elektriğe yapılan zamlar nedeniyle fatura giderlerinin kat kat arttığını anlatan Mısri, birkaç aydan beri zaten elektrik faturasını ödemekte güçlük çektiğini, önümüzdeki aylarda durumun daha da zorlaşacağını söyledi.

Mısır Elektrik ve Enerji Bakanı Muhammed Şakir geçen Pazartesi günü düzenlemiş olduğu basın toplantısında, elektrik fiyatlarının yüzde 17 ila 46 arasında zamlanacağını açıklamış, ancak bu artışın IMF heyeti ile yapılmakta olan 12 milyar dolarlık kredi görüşmeleriyle herhangi bir alakası olmadığını ifade etmişti.

Mısır hükümeti elektrik zammını, dolar kurunun artışı, doğalgaz fiyatlarındaki yükseliş, sübvansiyonların sabitleştirilmesi ve yeni elektrik santrallerinin yapım giderleri gibi 4 ayrı gerekçeye bağlıyor.

Yorumlar