Ekvador'dan Türkiye'ye teşekkür

AFAD ekipleri Ekvador'daki yardımlarını sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Ekvador'dan Türkiye'ye teşekkür
Ekvador'da 16 ve 20 Nisan'da yaşanan büyük depremlerin ardından bölgeye hareket eden AFAD İnsani Yardım Ekibi, depremzedelerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için seferber oldu. AFAD, zorlu iklim koşullarına rağmen ülkede yaraların sarılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Güney Amerika ülkelerinden Ekvador'un kuzeybatı kıyılarında 16 Nisan Cumartesi günü 7,6, ülkenin batısında ise 20 Nisan Çarşamba günü 6,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Türkiye, Ekvador'da ciddi bir yıkıma neden olan depremin ardından harekete geçti. Ekvador'un uluslararası yardım çağrısına cevap veren ilk ülkelerden biri olan Türkiye, bölgeye yardım ekibi gönderdi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda oluşturulan, Sağlık Bakanlığından 25 kişilik Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinin (UMKE) de yer aldığı İnsani Yardım Ekibi, beraberinde 1,5 tonluk sağlık malzemesi ile 22 Nisan'da Ekvador'a hareket etti. AFAD ekibi, 23 Nisan'da başkent Quito'ya ulaştı.

Ekip, ilk olarak konsolosluk yetkilileriyle bir araya gelerek yaşanan son durumla ilgili bilgi aldı. Daha sonra Ekvador yetkililerince oluşturulan 911 acil yardım koordinasyon merkezine giden ekip, yapılabilecek yardımlarla ilgili görüş alışverişinde bulundu.

AFAD'ın görevlendirdiği 4 kişilik uzman ekip, depremzedelere verilecek desteklerle ilgili ihtiyaç tespiti yaptı. Tespitin ardından yerinden temin yöntemiyle insani yardım malzemesi desteği verilmesine başlandı.

Heyelanlar çalışmaları güçleştirdi

Başkent Quito ile ilk depremin meydana geldiği Pedernales kenti arasındaki yolun dağlık kısmında aşırı yağışlar sonucu oluşan heyelanlar, yardım ekiplerinin çalışmalarını güçleştirdi. Ekvadorlu yetkililer, bölgeye ulaşmakta geciken yardımların, özellikle sağlık alanında ciddi mağduriyetlere yol açtığını söyledi.

AFAD ekibinin Ekvadorlu yöneticilerle yaptığı istişareler sonucu hazırlanan ihtiyaç kolileri, zorlu iklim şartlarına rağmen depremden etkilenen Calceta, Portoviejo ve Manta'daki afetzedelere ulaştırıldı. İki kamyonla taşınan bin 500'ü hijyen kiti, bin 500'ü de gıda olmak üzere toplam 3 bin koli yardım malzemesi, Ekvador güvenlik güçlerinin kentlerde oluşturduğu kamplarda dağıtıldı.

Yardımların maddi değeri 1 milyon lirayı aşacak

AFAD, depremden etkilenen sahil kesimindeki okullarda kullanılmak üzere 150 mobil tuvalet ve temizlik ünitesi yardımında da bulundu. AFAD'ın insani yardım çalışmalarının sürdüğü ve Ekvadorlu depremzedeler için yapılacak yardımların maddi değerinin 1 milyon lirayı aşacağı kaydedildi.

AFAD Uzman Yardımcısı Umut Kumru, "Yardım kolilerini yerel halkın kullanım alışkanlıklarına göre oluşturduk. Gıda kolilerinin içinde konserve şeklinde sardalya, pirinç, yeşil mercimek, makarna, süt tozu, şeker ve konserve ton balığı var. Hijyen kitlerinde ise kadınlar için hijyenik gereç, çocuk bezi, ıslak mendil, diş macunu, diş fırçası ve sabun bulunuyor." dedi.

İçişleri Bakanı, Türkiye'ye teşekkür etti

Ekvador İçişleri Bakanı Jose Serrano, AA'ya yaptığı açıklamada, depremin ilk gününden itibaren büyük yıkımın yaşandığı Pedernales'te bulunduklarını belirterek afet sonucu 6 şehrin büyük zarar gördüğünü ve sadece Pedernales'te 166 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Yaklaşık 10 bin kişinin de başta evleri olmak üzere her şeyini kaybettiğini aktaran Serrano, sağ kalanların ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini dile getirdi.

Serrano, "Türkiye'nin de bize yardım etmesini çok önemsiyoruz. Türk insanına ve hükümetine çok teşekkür ediyorum. Bizim için ülkeler arasındaki diyaloglar çok önemli. Dünyanın Ekvadorlularla bütünleşmesi çok önemli bir fırsat. Dünyanın Ekvadorluların yanında olduğunu bilmek, çok gurur verici. Bunun için Türkiye'ye çok teşekkür ederim." diye konuştu.

AFAD ekibinin yardımlarıyla yüzü gülen depremzedeler de Türkiye'ye ve Türk halkına teşekkür etti.

Yorumlar