Edirne merkezli FETÖ/PDY operasyonu

- Edirne merkezli 7 ilde FETÖ/PDY'ye yönelik geçen hafta gerçekleştirilen operasyonda, örgütün kaynak sağlama yöntemleri ve para trafiğine ilişkin bilgilere de ulaşıldı - "İl imamı" ya da "il imam yardımcıları"nın yönettiği toplantıların sonunda himmet bedelini artırmak için açık artırmaya benzer usulle yüklü paralar toplandığı belirlendi - Toplantıya katılanları bir anlamda psikolojik baskı altına almak amacıyla daha önce belirlenen bir kişinin, "himmet toplama"yı başlatırken "yüksek meblağda bağış yapıyormuş görüntüsü" vererek katılımcıları bu bedelin üzerine çıkmaları yönünde etkilediği tespit edildi

Google Haberlere Abone ol
Edirne merkezli FETÖ/PDY operasyonu

EDİRNE (AA) - Edirne’de geçen hafta gerçekleştirilen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda örgütün kaynak sağlama yöntemleri ve para trafiğine ilişkin bilgilere de ulaşıldı.

Alınan bilgiye göre, FETÖ/PDY'ye eleman kazandırmak için sık sık sohbet programları tertip edildiği ve hazırlanan sohbet toplantılarının finallerinin tamamının bir şekilde himmetle sonlandırıldığı tespit edildi.

"İl imamı" ya da "il imam yardımcıları"nın yönettiği toplantıların sonunda himmet bedelini artırmak için açık artırmaya benzer usulle yüklü paralar toplandığı belirlendi.

Toplantıya katılanları bir anlamda psikolojik baskı altına almak amacıyla daha önce belirlenen bir kişinin, "himmet toplama"yı başlatırken "yüksek meblağda bağış yapıyormuş görüntüsü" vererek çoğunluğu varlıklı esnafı ve diğer katılımcıları bu bedelin üzerine çıkmaları yönünde etkilediği tespit edildi.

Toplantılara katılanlar ve şüpheli sıfatıyla ifadelerine başvurulan kişilerin beyanları doğrultusunda sohbetlerde, himmet toplamanın dışında kentin ileri gelenlerinden seçilen kişiler ile dernek ve vakıf kurarak halkın güvenini kazanmış kişilerin referans olarak kullanıldığı, bu sayede yüklü miktarda burs, bağış, kurban parası toplandığı saptandı.

Kurulan tüzel kişiliklerin yönetiminde güven timsali kent yerlisinin sadece temsili ve ismen bulunduğu, asıl organizasyonu ise örgütün "il imamı"nca atanan kişilerin yönettiği, hatırı sayılır esnafın ise sadece bir anlamda para toplarken iyiliksever kişiliğinden yararlanıldığı belirlendi.

Toplanan paranın herhangi bir kaydı olmadığı için harcamasının da nerelere yapıldığı ise net olarak henüz tespit edilemedi. Para trafiği ise sadece bankacılık sistemine giren meblağlarla belirlenen ile sınırlı kaldı.

Operasyon kapsamında 2 bin lira maaşla çalışan bir kişinin, kısa aralıklarla 400 bin lira havale işlemi yaptığı belirlenirken, bir kamu görevlisinin 95 bin avroyu kurban bağışı olarak İstanbul'daki bir hesaba havale göndermesi gibi çeşitli işlemler ve şüphe uyandıracak şirketlerle bağlantılı yüklü miktarlarda hesap hareketleri de tespit edildi.

- Operasyon

Edirne merkezli 7 ilde FETÖ/PDY operasyonu kapsamında N.K, E.D, E.S.B, B.C, H.O, N.E, H.İ.K, tutuklanmış, 16 kişi hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartı verilmişti. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 16 şüphelinin serbest bırakılmasına itiraz etmişti.

Aralarında şüphelilerden firari durumdaki Fetullah Gülen'in de olduğu haklarında "FETÖ/PDY yöneticisi ve üyesi olmak" ve "terör örgütüne finansman sağlamak" suçlarından yakalama kararı çıkarılan 31 kişinin ise yakalanmalarına yönelik çalışma devam ediyor.

Yorumlar