"ECB, gerekirse tüm enstrümanları kullanacak"

-ECB Başkanı Draghi: -"Yönetim Kurulu, fiyat istikrarının görünümündeki gelişmeleri yakından izlemeye devam edecek ve gerekirse amacına ulaşmak için görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanarak hareket edecek" -"Para politikasının tam olarak meyvelerini toplamak için, diğer politika alanlarının da kararlı şekilde katkı sağlaması gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
"ECB, gerekirse tüm enstrümanları kullanacak"

FRANKFURT (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Yönetim Kurulu’nun, fiyat istikrarının görünümündeki gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini, bankanın gerekirse fiyat istikrarı amacına ulaşmak için görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanarak hareket edeceğini ifade etti.

Mario Draghi, faiz kararının açıklanmasının ardından Viyana'da düzenlenen basın toplantısında konuştu. ECB'nin internet sitesinde yayımlanan konuşmasında Draghi, düzenli yapılan ekonomik ve parasal analizlere dayanarak faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını bildirdi.

Faizlerin uzun süre için mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalmasını beklediklerini aktaran Draghi, şirket tahvili alımlarına 8 Haziran'da başlanacağını ve varlık alımlarının Mart 2017'ye kadar, gerekirse daha sonra da devam edileceğini vurguladı.

Mart ayı başlarında açıklanan kapsamlı tedbir paketinin Avro Bölgesi’ndeki ekonomik toparlanma hızını desteklediğine dikkati çeken Draghi, ayrıca tedbir paketinin enflasyonun hedeflenen yüzde 2’ye yakın seviyelere dönmesine katkı sağladığını kaydetti.

Yönetim Kurulu’nun, enflasyon görünümünü yakından izlemeye devam edeceğini belirten Draghi, "Yönetim Kurulu, fiyat istikrarının görünümündeki gelişmeleri yakından izlemeye devam edecek ve gerekirse amacına ulaşmak için görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanarak hareket edecek." ifadesini kullandı.

Draghi, ileriye dönük olarak, ekonomik toparlanmanın ılımlı ancak istikrarlı bir hızda devam etmesini beklediklerini ifade ederek, ekonomik toparlanmanın bilanço ayarlamaları, yapısal reformların yetersiz hızı ve gelişen ülkelerdeki bastırılmış büyüme nedeniyle hala baskı altında olduğunu dile getirdi.

-Büyüme ve enflasyonda revizyonlar

ECB personelinin haziran ayına ilişkin makroekonomik projeksiyonlarını da paylaşan Draghi, Avro Bölgesi’nde bu yıl yıllık gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) artışının yüzde 1,4’ten yüzde 1,6’ya yükseltildiğini, 2017 için de yüzde 1,7’de sabit tutulduğunu bildirdi. Draghi, 2018 için ise yıllık GSYH artışının yüzde 1,8’den yüzde 1,7’ye düşürüldüğünü kaydetti.

Enflasyon tahminlerine ilişkin de revizyon yapıldığını aktaran Draghi, 2016 yılı için enflasyon beklentisinin yüzde 0,1’den 0,2’ye çıkarıldığını, 2017 için yüzde 1,3’te ve 2018 için de yüzde 1,6’da sabit tutulduğu bilgisini paylaştı.

Para politikasının orta vadede fiyat istikrarını sağlamaya ve ekonomik faaliyeti desteklemeye odaklandığına dikkati çeken Draghi, para politikasının tam olarak meyvelerini toplamak için, diğer politika alanlarının da kararlı şekilde katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.


-"ECB, İngiltere'nin AB'de kalması gerektiğini düşünüyor"


Yunanistan devlet tahvillerinin, Yunan bankalarının ECB'den yapacakları borçlanmalarda teminat olarak kullanılabilmesine yeniden izin verilmesine ilişkin de değerlendirmede bulunan Draghi, önceki eylemlerin Yunanistan'da uygulanmaya başlamasının ardından Yönetim Konseyi'nin bu durumu tartışacağını belirtti.

Draghi, İngiltere’nin Avrupa Biriliğinden (AB) ayrılması (Brexit) tartışmalarına ilişkin ise bankanın bu duruma karşı hazırlıklı olduğunu belirterek, "ECB, İngiltere'nin AB'de kalması gerektiğini düşünmektedir. AB, İngiltere'nin varlığından fayda görüyor, İngiltere de aynı şekilde fayda görüyor." açıklamasında bulundu.

Yorumlar