DÜZELTME "Bozdağ, üçüncü kez Adalet Bakanı" başlıklı haberimizdeki "üçüncü kez" ibaresi, "dördüncü kez" olarak değiştirilmiştir. Haberimizi düzelterek yeniden yayımlıyoruz. Saygılarımızla. AA

- Bozdağ, dördüncü kez Adalet Bakanı - Adalet Bakanlığına 61. Hükümet'te 17-25 Aralık operasyonlarının ardından yapılan kabine revizyonunda getirilen, 62 ve 64. Hükümette yeniden Adalet Bakanı olan Bozdağ, yeni hükümette de görevine devam eden isimler arasında yer aldı - Özellikle paralel yapının yargıdaki ayağıyla etkin mücadele eden Bozdağ'ın bakanlığı döneminde, Türk yargı sisteminde yeni bir döneme girilmesini sağlayacak bölge adliye mahkemeleri için de düğmeye basıldı

Google Haberlere Abone ol
DÜZELTME
"Bozdağ, üçüncü kez Adalet Bakanı" başlıklı haberimizdeki "üçüncü kez" ibaresi, "dördüncü kez" olarak değiştirilmiştir.  Haberimizi düzelterek yeniden yayımlıyoruz. 
Saygılarımızla.
AA

ANKARA (AA) - Adalet Bakanlığına, 61. Hükümet'te 17-25 Aralık operasyonlarının ardından yapılan kabine revizyonunda getirilen, 62 ve 64. Hükümet'te yeniden Adalet Bakanı olan Bozdağ, yeni hükümette de görevine devam eden isimler arasında yer aldı.

Evli ve 3 çocuk babası Bekir Bozdağ, Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde 1965'te çitfçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitiren Bozdağ, yüksek lisansını Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Anabilim Dalında tamamladı.

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan ve serbest avukatlık yapan Bozdağ, AK Parti'nin kurulmasıyla Yozgat'ta AK Parti İl Teşkilatının kurucuları arasında yer aldı.

AK Parti'den Yozgat Milletvekili seçilen Bekir Bozdağ, 61. Hükümet'te Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi.

Bozdağ, 61. Hükümet'te 17-25 Aralık operasyonlarının ardından 26 Aralık 2013'te gerçekleştirilen ve 9 bakanın kabine dışı kaldığı değişim sonunda, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olan Sadullah Ergin'in yerine Adalet Bakanı oldu.

Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 62. Hükümette de Adalet Bakanı olarak görev aldı.

Anayasa gereği 7 Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri öncesi görevini müsteşar Kenan İpek'e devreden Bozdağ, 24 Kasım 2015'te açıklanan 64. Hükümet'te yeniden Adalet Bakanlığı görevine getirildi. Bekir Bozdağ, 65. Hükümet'te de görevine devam eden isimlerden oldu.

- Paralel yapının yargıdaki ayağıyla mücadele

Bozdağ, Adalet Bakanlığı görevinde, özellikle paralel yapının yargıdaki ayağıyla etkin mücadele etti.

Bekir Bozdağ'ın bakanlığı döneminde, önce 2010'daki Anayasa referandumu ile yapısı değiştirilen ve "paralel yapının etkisinde olduğu iddia edilen" Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişikliğe gidildi. Değişikliğin ardından HSYK üyeliği için kritik seçim, 12 Ekim 2014'te Bekir Bozdağ'ın bakanlığı döneminde yapıldı. Seçimlerden, "paralel yapının yargıdaki ayağıyla mücadele için kurulduğu belirtilen Yargıda Birlik Platformu"nun desteklediği adaylar zaferle çıktı.

Bekir Bozdağ, bakanlığı döneminde, kamuoyunda "3. Yargı Paketi" olarak bilinen kanunla özel yetkili mahkemelerin kapanmasından sulh ceza hakimliklerinin kurulmasına kadar birçok yeniliğe imza attı. Yeni yargı paketiyle ayrıca Yargıtay ve Danıştaydaki üye ve daire sayıları da artırıldı.

Ergenekon, Balyoz gibi önemli davalarda verdiği kararlarla eleştirilere hedef olan özel yetkili mahkemelerin faaliyetlerine, Bozdağ'ın bakanlığı döneminde son verildi.

6 Mart 2014'te çıkarılan 6526 sayılı "Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi uyarınca kurulan ve kamuoyunda "özel yetkili mahkemeler" olarak bilinen ağır ceza mahkemeleri ile daha önce yasal düzenlemeyle kaldırılan ancak ellerindeki dosyalar sonuçlanıncaya kadar görevlerine devam etmesi hükme bağlanan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'nci maddesiyle görevli özel yetkili mahkemeler tümüyle kaldırıldı.

Bekir Bozdağ'ın bakanlığı döneminde ayrıca, Türk yargı sisteminde yeni bir döneme girilmesini sağlayacak bölge adliye mahkemeleri için de düğmeye basıldı. Bozdağ, kanunu 2004'te çıkarılan istinaf mahkemelerinin bu yıl 20 Temmuz'da faaliyete gireceğini açıkladı.

Yargıtay ve Danıştaydaki üye ve daire sayısını azaltma kanun çalışmasını tamamladıklarını da açıklayan Bozdağ, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerini 12 yıllık bir süreyle sınırlı hale getireceklerini bildirdi.

Yorumlar