Duterte'nin ülkenin güneyinde ABD askeri istememesi

- Filipinler Dışişleri Bakanı, ülkesinin dış politikasında değişiklik olmadığını açıkladı - Devlet Başkanı Duterte, yabancı ülkelerle ortak tatbikat istemediğini duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Duterte'nin ülkenin güneyinde ABD askeri istememesi

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler Dışişleri Bakanı Perfecto Yasay Jr., Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin ülkenin güneyinde ABD askeri istememesinin Filipinlerin dış politikasında değişiklik anlamına gelmediğini savundu.

Yerel ABS-CBN kanalına konuşan Yasay, Duterte'nin Mindanao adasında ABD askeri istememesinin sebebinin Amerikalı askerleri bölgede faaliyet gösteren terör örgütü Ebu Seyyaf tehdidinden koruma amaçlı olduğunu söyledi.

"Halkımızı temin ederim ki, Amerikalılarla yakın ilişkimizde hiçbir politika değişikliği yok" diyen Dışişleri Bakanı Yasay, Duterte'nin Filipinler'in ABD ile yaptığı savunma birliği anlaşmalarına da riayet edeceğini belirtti.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abella da, Duterte'nin hafta sonu sarf ettiği "bağımsız dış politika" sözleriyle uluslararası toplum ile ilişkilerini kesmediğini ifade etti.

Yerel radyo istasyonu DZMM'de açıklamalarda bulunan Abella, Devlet Başkanı'nın diğer ülkelerle tam ve eşit ortaklık arayışında olduğunu dile getirdi.

Abella, "Kendimizi soyutlamıyoruz. Sadece büyük ülkelerin gölgelerinden çıkıyor, kendimizi görüyoruz" dedi.

Rodrigo Duterte ise, bugün başkent Manila'da bir hava üssünde yaptığı konuşmada, Filipinler ordusunun yabancı ülkelerle Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaların yakınlarında tatbikatı ve devriye yapmasına izin vermeyeceğini kaydetti.

Filipinler'in başka ülkelere ait bölgelerde herhangi bir düşmanca harekette bulunmasını istemediğini vurgulayan Duterte, "Ben orada Çin ya da Amerika ile devriye yapmak istemiyorum, sadece kendi bölgelerimizde devriye yapmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

ABD ve Filipinler, nisan ayında bölgede 11 gün süren bir tatbikat yapmış, "Balikatan" (omuz omuza) adı verilen tatbikata 5 bin Amerika, 4 bin Filipinler askeri katılmıştı.

Filipinler'de 30 Haziran'da göreve gelen Duterte'nin uyuşturucuya karşı başlattığı mücadelede uyuşturucu taciri olduğundan şüphelenilen çok sayıda kişi güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmalarda öldürülmüştü. Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD, geçen ay Duterte'ye bu ölümlerin durdurulması ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uyulması çağrısı yapmıştı.

Laos'ta gerçekleşen G20 zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmeye hazırlanan Duterte, bir gazetecinin görüşme sırasında uyuşturucuyla mücadele konusunda gelebilecek olası eleştirilere nasıl cevap vereceği sorusu üzerine, ABD ve Obama'yı hakarete varan sözlerle eleştirerek, kimsenin kendisinden uyuşturucuyla mücadele konusunda hesap soramayacağını dile getirmişti. Bu açıklamalar üzerine görüşme iptal edilmiş, Duterte de iptalden dolayı "üzgün" olduğunu belirtmiş ancak özür dilememişti.

Ancak iki lider, zirvede gala yemeği öncesi el sıkışmış ve kısaca görüşmüştü. Obama, G20 sonrası yaptığı basın toplantısında da bir soru üzerine, Duterte ile kısa bir görüşme yaptığını ve el sıkıştığını söylemişti. Duterte'nin kendisi hakkında söylediği sözleri kişisel olarak algılamadığını belirten Obama, bunun onun konuşma tarzı olduğunu düşündüğünü ifade etmişti.

Daha önce ülkesini BM üyeliğinden çıkarma tehdidinde bulunan Duterte, hafta sonunda hükümetinin "bağımsız dış politika" benimseyeceğini açıklamıştı. Duterte, dün yaptığı bir konuşmada, iki yüzlü olmakla suçladığı ABD'nin askeri varlığının çatışma dolu Mindano adasındaki durumu daha da kötüleştirdiğini savunarak, "Özel kuvvetler Mindano'dan gitmeli." demişti.

Beyaz Saray, Filipinler hükümetinin Mindanao'daki ABD askeri varlığına son verilmesi isteğini kendilerine resmi olarak bildirmediğini duyurmuştu.





Yorumlar