Duterte'den MUKC'nin kurucu lideri Misuari'ye çağrı

- Filipinler Devlet Başkanı Duterte, ülkenin güneyine yaptığı ziyarette Misuari'yi barış görüşmelerine katılmaya davet etti

Google Haberlere Abone ol
Duterte'den MUKC'nin kurucu lideri Misuari'ye çağrı

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (MUKC) kurucu lideri Nur Misuari'den barış görüşmelerine katılmasını istedi.

Duterte, ülkenin güneyindeki Sulu eyaletindeki bir karargahı ziyareti sırasında, Misuari'yi Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında yürütülen barış görüşmelerine katılmaya davet etti.

Misuari'nin hükümetine bir şans tanıması ve müzakerelerde yer alması gerektiğini söyleyen Duterte, "Başkan olduğumda işim gerçekten barışı aramaktı, savaşı değil." ifadesini kullandı.

"Filipinler hükümetinin barışa ulaşma planında Misuari'nin önemli bir rol oynayacağına inanıyorum." diyen Duterte, hakkında tutuklama kararı olan 77 yaşındaki Misuari'nin tutuklanması durumunda MUKC ile yürütülecek müzakarelerin sorunlu olacağını dile getirdi.

Devlet Başkanı Duterte, ayrıca Moro'daki tüm gruplarla birlikte görüşmeyi planladığını, barış görüşmelerini ayrı ayrı sürdürmenin pahalıya mal olacağını belirtti.

MUKC'nin Nur Misuari liderliğindeki bir kolunun, yıl başında Ebu Seyyaf'ın elindeki 14 Endonezyalı rehinenin serbest bırakılmasına yardım ettiği biliniyor.

Filipinler hükümetiyle başkanlığını Nur Misuari'nin yaptığı MUKC arasında 1996 yılında barış anlaşması imzalanmıştı.

Filipinler hükümeti, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve MUKC arasında 2013 yılı Eylül ayında yapılması planlanan toplantı, Misuari'nin talebi üzerine ertelenmişti. O dönemde örgütün silahlı kanadı, ülkenin güneyinde Hristiyan çoğunluğun yaşadığı Zamboanga kentini kuşatma altına almıştı.

MUKC'nin bu eylemi, örgütten ayrılan MİKC ile Filipinler hükümeti arasında imzalanması beklenen barış anlaşmasını protesto amacı taşıyordu.

MİKC, yaklaşık 40 yıl süren, 120 bin kişinin ölümüne neden olan ve 2 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı çatışmaların ardından hükümetle, 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması'nı imzalamıştı. Bu anlaşmanın ardından, Mindanao ve çevre adalarda "Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi" adıyla faaliyet gösterecek siyasi yapının temeli olarak Bangsamoro Temel Yasası hazırlanmıştı. Anlaşmanın ardından Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın onaylanması için çalışmalar devam etti. Geçiş Komisyonu tarafından hazırlanan nihai yasa taslağı, Devlet Başkanlığı tarafından 10 Eylül 2014'te Filipinler Kongresi'ne sunuldu, ancak bugüne kadar onaylanmadı.

İsyan çıkarmak, uluslararası hukuku ihlal etmek, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen Nur Misuari, 27 Mart'ta MİCK ile Filipinler hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın, 1996 tarihli barış anlaşmasına ihanet olduğunu, MUKC'nin kandırıldığını ve bölgedeki Müslümanlara daha az otonomi verildiğini savunmuştu.




Yorumlar