"Dut Eylem Planı" çalışmaları hızla sürüyor

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Ülkemizde meyve veren dut ağacı sayısı her yıl azalıyor. Dut ağacının sayısını artırmak, ücretsiz dut fidanları dağıtmak suretiyle vatandaşlarımızın dut ağacına ilgisini canlandırmayı hedefliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Dut Eylem Planı" çalışmaları hızla sürüyor

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ülkemizde meyve veren dut ağacı sayısı her yıl azalıyor. Dut ağacının sayısını artırmak, ücretsiz dut fidanları dağıtmak suretiyle vatandaşlarımızın dut ağacına ilgisini canlandırmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Orman Genel Müdürlüğünce Erzincan'da 2014-2016 yıllarını kapsayan Dut Eylem Planı çalışmalarına devam ediliyor. Sosyal maksatlı ağaçlandırma anlayışı ve uygulamaları doğrultusunda hayata geçirilen projeyle elverişli yetiştirme alanlarında dut fidanları toprakla buluşturuluyor.

Dut Eylem Planı çerçevesinde bölgede ilgili bütün birimler bilgilendirilerek, konuyla ilgili toplantıya katılan kişilere plan ve dahilinde yapılması öngörülen çalışmalar aktarıldı.

Gelen talepler doğrultusunda 2014, 2015 ve 2016 yıllarında çalışma yapılmak üzere 9 köy belirlendi. Ayrıca tesis çalışmasına katılamayan veya uygun yeri bulunmayan köylerden fidan talebinde bulunanlara da kendi bahçelerine dikilmek üzere dut fidanı dağıtıldı.

Dut Eylem Planı kapsamında yörede 2014 yılında 370 dut fidanı, 2015 yılında 830 dut fidanı toprakla buluşturulurken, yöre halkına da bin 100 dut fidanının dağıtımı gerçekleştirildi. Erzincan'ın ilçelerinden Kemaliye ve İliç'e bağlı köylerde ise 120 dekar alanda bin 200 dut ağacı dikildi.

- "İstihdam ve gelir artışı sağlayacağız"

Açıklamada değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, 3 yıl uygulanmak üzere hazırlanan "Dut Eylem Planı"yla uygun mekanlarda ve elverişli yetiştirme muhitlerinde belirli bir plan ve program dahilinde dut fidanları dikileceğini belirtti.

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizde meyve veren dut ağacı sayısı her yıl azalıyor. Dut ağacının sayısını artırmak, ücretsiz dut fidanları dağıtmak suretiyle vatandaşlarımızın dut ağacına ilgisini canlandırmayı hedefliyoruz. Diğer yandan yetiştirilen dut ağaçlarının ipek böcekçiliği, kozmetik, ilaç ve tekstil gibi önemli sanayi kollarında kullanılmasıyla vatandaşlarımıza istihdam ve gelir artışı sağlayacağız."

Antioksidan özelik taşıyan dutun, ateş düşürücü ve idrar söktürücü özelliklerinin yanında ağız yaraları, boğaz hastalıkları, diş ağrısı, mide ve bağırsak iltihapları, egzama gibi pek çok hastalığa da iyi geldiği bilgisini veren Eroğlu, tüketici tercihlerinin gün geçtikçe dut lehine arttığını belirtti.

Yorumlar