Dünyadaki toplu saldırıların üçte ikisi ABD'de yaşanıyor

- ABD'de yapılan bilimsel bir araştırma, 1966-2012 yıllarında dünya genelindeki toplu saldırıların üçte ikisinin bu ülkede meydana geldiğini ortaya koydu - Bu dönemde 90 toplu saldırının yaşandığı ABD'yi 18 toplu saldırı ile Filipinler takip etti - ABD, dünya nüfusunun sadece yüzde 5'ini barındırmasına rağmen toplu saldırıların yüzde 31'ine ev sahipliği yapıyor - Toplu saldırıların çok olmasındaki ana etmen "silaha erişimin kolay olması"

Google Haberlere Abone ol
Dünyadaki toplu saldırıların üçte ikisi ABD'de yaşanıyor

WASHINGTON (AA) - ABD'de Ulusal Biyoteknoloji Enformasyon Merkezinin yaptığı bilimsel araştırma, 1966-2012 yıllarında dünya genelindeki toplu saldırıların üçte ikisinin bu ülkede meydana geldiğini ortaya koydu.

ABD'nin Dallas kentinde 5 polisin keskin nişancı saldırısı sonucunda hayatını kaybetmesinin ardından ülkedeki toplu saldırıların (mass shooting) sayısı, sebepleri ve sonuçlarına ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi.

Ülkedeki Ulusal Biyoteknoloji Enformasyon Merkezinden Adam Lankford imzasıyla yayımlanan ve dünya genelindeki toplu saldırıları inceleyen bilimsel araştırma, özellikle silah alımının kolay olduğu ABD için ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Araştırmaya dahil edilen 171 ülke içerisinde ABD, 1966-2012 yıllarında yaşanan 90 toplu saldırı ile, ikinci sırada yer alan Filipinlerin açık ara önünde yer aldı. Araştırmaya göre aynı dönemde Filipinler'de 18, Rusya'da 15, Yemen'de 11 ve Fransa'da 10 toplu saldırı meydana geldi.

Araştırmada, 325 milyonluk nüfusuyla dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ini barındıran ABD'nin, toplu saldırıların yüzde 31'ine ev sahipliği yapmasının kayda değer bir istatistik olduğu belirtildi.

Toplu saldırıların sayısına ilişkin çalışmalarda ortak bir tanımın mevcut olmadığı belirtilen araştırmada, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) "4 ve daha fazla sayıda kişinin öldürüldüğü saldırı" tanımı ile ABD federal yasalarında geçen "3 ve daha fazla kişini öldürüldüğü saldırı" tanımları hatırlatıldı. FBI'ın tanımının genel kabul gördüğü belirtilen çalışmada bu yaklaşımın benimsendiği kaydedildi.

- Ana etmen silaha erişimin kolay olması

Ülkede silah temininin çok kolay olmasının ana etmen olduğu kaydedilen araştırmada, tam da bu sebeple ilerleyen yıllarda da bireysel saldırıların yanı sıra toplu saldırıların da yaşanmaya devam edebileceği yorumuna yer verildi.

ABD'deki en kanlı toplu saldırıların tamamının son 10 yıl içinde meydana geldiği belirtilen araştırmada, 12 Haziran 2016'da Pulse gece kulübü saldırısında 49, 16 Nisan 2007'de Virginia Teknoloji Enstitüsü saldırısında 32 ve 14 Aralık 2012'de Sandy Hook İlkokulu saldırısında 27 kişinin hayatını kaybettiği vurgulandı.

ABD Kongresi raporlarına göre 2009 yılında yapılan çalışmalar, ülkede 310 milyondan fazla ateşli silahın bulunduğunu ortaya koydu ve bu sayının her geçen yıl giderek arttığı kaydedildi.

Perşembe akşamı Dallas'ta meydana gelen ve 5 polisin hayatını kaybetmesine neden olan toplu saldırı, 11 Eylül'den bu yana tek bir olayda en fazla sayıda polisin öldürüldüğü saldırı olarak kayıtlara geçmişti.

Yorumlar