"Dünya'daki Son Gelişmeler ve Türkiye'nin Geleceği" konferansı

- Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı Dönmez: - "ABD'yi endişe içerisinde izliyoruz. Çünkü 20. yüzyılın 21. yüzyıla devrettiği bir uluslararası olgu olarak küreselleşme ile karşı karşıyayız. New York'a bir yaprağın düşmesi Londra'yı etkiliyor. Londra'nın öksürmesi başka bir yerde zatürreye sebep oluyor" - ''(Avusturya'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri) Avusturya'da ortaya çıkacak sonuç bütün AB için bir çatlamanın, bir ayrışmanın habercisi olacak diye düşünüyorum"

Google Haberlere Abone ol
"Dünya'daki Son Gelişmeler ve Türkiye'nin Geleceği" konferansı

ANTALYA (AA) - Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı ve Başbakan Başdanışmanı Gürsel Dönmez, "ABD'yi endişe içerisinde izliyoruz. Çünkü 20. yüzyılın 21. yüzyıla devrettiği bir uluslararası olgu olarak Küreselleşme ile karşı karşıyayız. New York'a bir yaprağın düşmesi Londra'yı etkiliyor. Londra'nın öksürmesi başka bir yerde zatürreye sebep oluyor." dedi.

Dönmez, Akdeniz Gençlik Kulüpleri Federasyonu tarafından Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinde düzenlenen "Dünyadaki Son Gelişmeler ve Türkiye'nin Geleceği" konulu konferansta yaptığı konuşmada, dünyadaki son gelişmelerin çoğu zaman kendisinin başını döndürdüğünü söyledi. Sabah karşı karşıya kalınan gelişmelerle öğleden sonraki gelişmelerin evrildiği noktanın bambaşka olduğunu ifade eden Dönmez, şöyle konuştu:

"Öyle bir dünyadayız ki siyasal fay hatları kıpır kıpır. Dünya bir savruluş içerisinde. Görülmeyen bir savaş başlamış gibi. Aslında, görünen boyutu insanın içinin kaldırmayacağı şekillerde alabiliyor. Benim bahsettiğim, devletler arasında bir itiş kakış başlamış gibi. Bize yakın coğrafyalarda vekalet savaşları cereyan ediyor. Ülkemizde de zaman zaman bunun terör konusu içerisinde cereyan ettiğini söylemek mümkün. Yakın gelecekte nasıl bir manzara ile karşı karşıya kalırız bilmiyorum ama 2016 yılından geriye doğru düşündüğümüzde birçok terör saldırısına maruz kaldık. Arada bir 15 Temmuz hadisesi yaşadık. Bunlar ülke içi meseleler değil. Ülke dışıyla çok yakından alakalı boyutları oldu. Kuşku götürmeyecek olaylar şeklinde yaşadığımız bir dizi can sıkıcı olayı geriye doğru baktığımızda görüyoruz."

- "Umarım Trump görevine başlayabilir"

Dönmez, yakın zamanda, ABD'de başkanlık seçimlerinin yaşandığını anımsatarak, seçim sürecinin henüz bitmediğini 19 Aralık'ta delegelerin nihai olarak tekrar başkanı seçeceklerini belirtti. Bunun ardından başkan seçilen Trump'ın göreve başlayacağını dile getiren Dönmez, şöyle devam etti:

"Umarım Trump görevine başlayabilir. İlk defa olmak üzere ABD'de demokratik süreçlerin çok da işlemediğini, işlemeyeceğini, tedirgin olmayı gerektirecek bir takım sıkıntılar olduğunu, olabileceğini görmüş olduk. Belki dünyanın büyük bir kısmı için bu yeni bir durumdu ama bizim baktığımız, izlediğimiz noktadan ABD'deki son gelişmelerin çok da şaşırdığımız bir durumun ortaya çıktığını söyleyemeyiz. Hala biz ABD'yi endişe içerisinde izliyoruz. Çünkü 20. yüzyılın 21. yüzyıla devrettiği bir uluslararası olgu olarak küreselleşme ile karşı karşıyayız. New York'a bir yaprağın düşmesi Londra'yı etkiliyor. Londra'nın öksürmesi başka bir yerde zatürreye sebep oluyor. Ticari ve ekonomik ilişkiler bağlamında herhangi bir yerdeki olumsuz gelişme, kelebek etkisi gibi durumla başka ülkeleri yakından etkileyebiliyor. Bunları hem bu ülkenin entelektüelleri, öğretim üyeleri, öğrencileri ve bürokraside sorumluluk taşıyanların gün be gün, hatta saat saat, dakika dakika takip etmesi gerekiyor ki herhangi bir yanlış anlama, yanlış karar verme ortaya çıkmasın. Dolayısıyla işimiz gereği yurt dışında Türkiye'yi dolaylı ya da doğrudan ilgilendiren gelişmeler nelerdir? Ne olup bitiyor? Başımıza bir şey gelir mi? gibi büyük bir ciddiyetle olan biteni takip etmeye çalışıyoruz.

ABD'de bir siyasi deprem yaşandı, artçıları devam ediyor ve nereye varacağı belli değil ama asıl büyük deprem öyle anlaşılıyor ki Avrupa Birliği'nde yaşanacak."

Avusturya'da 4 Aralık'ta cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağını belirten Dönmez, takip ettikleri kadarıyla ırkçı, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı bir ekibin, akımın desteklediği kişinin cumhurbaşkanı seçileceğini söyledi.

Dönmez, şunları kaydetti:

"Avusturya'nın sistemi içerisinde cumhurbaşkanlığının çok fazla bir ağırlığı yok gibi gözükse de ortaya çıkan tablonun anlamı, tüm AB için endişe verici bir fotoğraf olarak ortaya düşecek. Ne olacak? Aynı gün İtalya'da da bir referandum var. Anayasanın kendi senatoları ve meclislerinin işleyişiyle alakalı bir durumu oylamaya koyacaklar. İtalyan Başbakanı bunu onur meselesi yaptı. Orada çıkacak sonuç da durumu etkileyecek. Yine geçtiğimiz ramazan ayı içerisinde İngiltere Brexit'i yaşandı. İngilizlerin AB'den ayrılma kararı alacağına hiç kimse ihtimal vermiyordu. Seçime birkaç gün kala İşçi Partisi'nden bir bayan milletvekili öldürüldü. İngiltere'de tuhaf işler oldu. Referandum sonucunda Brexit kararı çıktı. Avusturya'da ortaya çıkacak sonuç bütün AB için bir çatlamanın, bir ayrışmanın habercisi olacak diye düşünüyorum."

Yorumlar